Hasznos információk

IVARTALANÍTÁS

MIÉRT?

Az ivartalanítás, mind a macska, mind a tulajdonos, mind pedig a környezet szempontjából számos előnnyel jár. Az ilyen macska többé nem ivarzik és nem is tenyészthető. Ezt a beavatkozást minden nem kimondottan tenyésztés céljából tartott nőstény és kandúr macska esetében javasolt elvégeztetni. Ha egy nőstény macskát nem ivartalanítanak és évről évre tüzel, de nem párosodik, pyometra-hoz vezethet, ami a méh elgennyesedését jelenti, valamint nő a kockázata a tejmirigy-rák kialakulásának. A hímivarú állatok ivartalanítása, segít megelőzni a kandúrokra jellemző kellemetlen magatartási formákat, mint a jelölést, ami a lakásban szinte elviselhetetlen "illatú", valamint az agresszíót.

MIKOR?

Tévhit, hogy a nőstény macskáknak egyszer meg kell elleniük és elavult nézetnek számít az is, hogy egyszer tüzelniük kell az ivartalanítás előtt. A nőstények és a hímek gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg. Ezért az ivarérés előtt, vagyis leginkább 12 hetes - 6 hónapos kor között javasolt a műtétet elvégeztetni.

HOGYAN?

A nőstény állatok ivartalanítása során műtétileg eltávolítják a petefészkeket és esetleg a méhet is. Ez a két műtéti technika egyenértékű. Kandúroknál pedig műtétileg eltávolítják azok heréit. Az ivartalanítás rutin műtéti beavatkozás melyet altatásban végeznek. A macska nem érez fájdalmat, pici vágást ejtenek csak rajta, nem jár számottevő vérzéssel, sterilen végzik ezért nem kell antibiotikumos kezelés utána. A műtétet követően az altatás utóhatásai általában 24 óra után elmúlnak és tiszta, biztonságos környezetben, megfelelő táplálás esetén a lábadozás szinte mindig eseménytelenül zajlik. A műtét után még egy két napig figyelemmel kell követni a macskák állapotát. Ellenőrizzük a vágás helyét nem-e duzzadt vagy gyulladt be, nem-e piros vagy gennyes. Általában az operált macskák többsége már másnap tünetmentes és utána gyorsan lábadozik.


MILYEN FELSZERELÉSRE VAN SZÜKSÉG A MACSKATARTÁSHOZ?

 • alomtálca+lapát+alom
 • etető és itató edény+ táp
 • fekhely
 • szállítókosár
 • karomkoptató
 • fülpucoló pálcika
 • ph semleges fürdetőszer
 • törölköző
 • karomvágó
 • játékok
 • 1-2 ruha
 • macskafű

KAPARÓFA

5 ok, amiért Ön és macskája is örülni fognak a kaparófának:

 • Segít megőrizni macskája aktivitását, s ezáltal csökken a súlygyarapodás ill. elhízás valamint az ízületi problémák kockázata
 • Kiváló testedzési lehetőséget biztosít kedvencének, s ez különösen fontos a lakásban sokat tartózkodó macskák esetében
 • Tökéletes alkalmat kínál egy kis gyakorlatozásra a kiadós lustálkodás, szunyókálás után, nagyszerűen elűzi az unalmat
 • Macskája karmai erősek és egészségesek lesznek
 • Kiváló privát szférát termet kis szőrös barátjának! A macskák előszeretettel jelölik meg környezetüket saját illatukkal és karmolási nyomaikkal
 • Csökkenti annak esélyét, hogy kedvence az Ön bútorait fogja karomélezésre használni


Tippek a megfelelő kaparófa kiválasztásához
Néhány fontos szempontot tanácsos figyelembe vennie, amikor macskájának kaparófát választ, mint pl.: anyag, forma, méret és speciális minőségi jellemzők az Ön és macskája igényeihez igazítva.

 • Anyagok: A kaparófák készülhetnek természetes vagy szintetikus anyagból. A függőleges kaparófákhoz vastag natúr szizál anyag is tartozik.
 • Stabilitás: Stabil, nem billegő kaparófát keressen!
 • Méret: Az ideális kaparófának elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy macskája teljesen ki tudjon nyújtózni rajta
 • Mennyiség: Nem csupán egy macskája van? Ajánlatos egynél több kaparófát tartania, hogy elkerülje a macskák közötti versengést
 • Forma: Mit kedvel jobban macskája: mászni és ugrálni vagy feküdni, lustálkodni, szunyókálni vagy nyújtózkodni? Ennek figyelembe vételével válassza ki a megfelelő formájú kaparófát!

Néhány egyéb hasznos ötlet:

 • Bútorok összekarmolászása: Ha macskája előszeretettel karmolássza össze a lakásban található bútorokat, használjon citrus- vagy mentolos illatosítókat ill. olajokat, ezek segítenek távol tartani karmolászós kedvű barátját az ezen anyagokkal bekent felületektől.
 • Tegye vonzóvá macskája számára a kaparófát: Macskamentát (catnip) dörzsölhet a kaparófa tetejére. A macskamentában lévő nepetalactone (egyfajta menta) illata a macskák többségét elvarázsolja és az illat gyakori szaglászásra, nyalogatásra, rágcsálásra ösztönzi azokat.
  Figyelem: kiscicák esetében a macskamenta épp az ellenkező hatást váltja ki és elriasztja őket!
 • A játék öröme: Erősítsen valamilyen kicsi, fonálon, zsinóron lógó tárgyat a kaparófa tetejére, hogy macskája játszhasson vele!


HOGYAN UTAZZUNK CICÁVAL?

A cicák nem kedvelik a változásokat, így az utazás sem tartozik a kedvenc időtöltéseik közé. Ha mindenképp magunkkal visszük háziállatunkat is nyaralni, igyekezzünk a lehető legkényelmesebbé varázsolni az időt a számára is. A tökéletes kikapcsolódás érdekében íme egy lista a legszükségesebbekről:

 1. Megszokott kellékek

Ahhoz, hogy idegen helyen is otthonosan érezze magát a bársonytalpú, a legjobb, ha saját etetője, itatója, wc-je és fekhelye is vele van. Ha érzi a tárgyakon saját szagát, akkor nem lesz számára minden ismeretlen, és könnyebben elfogadja az új helyzetet. Ha megoldható, igyekezzünk ugyanakkorra időzíteni az etetést, mint amit otthon megszokott. A napi rutin nagyon fontos a macskák számára, igyekezzünk tartani.

 1. Finom falatok

Nem biztos, hogy minden áruházban lehet kapni azt az eledelt, amelyhez macskánk már hozzászokott, ezért mindenképp vigyünk annyi tápot neki, hogy az az utazás teljes idejére elegendő legyen. Más, eddig még nem próbált eledelekre akár érzékenyen is reagálhat a minitigris gyomra, de az is lehet, hogy nem lesz hajlandó enni belőle.

 1. Játékidő!

A cica boldogságához elengedhetetlen, hogy rendszeresen időt szakítsunk a játékra. Mindenképp vigyük magunkkal állatunk kedvenc játékszereit, és ha tehetjük, lepjük meg őt újakkal is. Egy még sosem látott plüss egér vagy botos cicajáték nagy örömet okozhat minden szobatigrisnek. Az új környezetben nagyobb szüksége lehet bársonytalpúnknak a törődésre, erre figyeljünk akkor is, ha épp elment a kirándulással az idő vagy egész nap csak ejtőzni szeretnénk.

 1. Hivatalos ügyek

Mindig legyen nálunk a macska oltási könyve, és írjunk fel egy helybeli állatorvoshoz tartozó telefonszámot, akihez bátran fordulhatunk a nyaralás ideje alatt, ha baj van. Amennyiben külföldre utazunk, akkor szükségünk lehet egy állatorvosi igazolásra is cicánk egészségügyi állapotáról. És persze ne feledkezzünk meg az útlevélről sem. Hogy pontosan milyen iratokra lesz szükségünk a határátlépéskor, arról jóval az utazás napja előtt informálódjunk.

 1. Szállítóbox

Az utazáshoz mindenképp szerezzünk be egy megfelelő méretű, stabil szállítóboxot. Ez ne legyen túl nagy, de azért lehetősége legyen benne kényelmesen megfordulni a cicának. A nagy melegben különösen fontos, hogy jól szellőzzön a hordozó. Textil helyett inkább műanyagot válasszunk, mert az könnyebben tisztá ntartható és kevésbé melegíti a minitigrist.

Ha már megtapasztaltuk, hogy bársonytalpúnk nem viseli túl jól az utazást, akkor egyeztessünk az állatorvossal, aki segít majd abban, hogy mit adhatunk a cicának annak érdekében, hogy nyugodtabb legyen és ne legyen rosszul a járműben.

forrás: lovethatpet.com

CICÁT SZERETNÉK! 

"Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél"

Amikor az ember elhatározza, hogy szeretne egy macskát az otthonába fogadni, a végleges döntés előtt nem árt néhány kérdést alaposan átfontolni. Az első, és talán legfontosabb, hogy valóban felkészültünk-e arra, hogy 10-20 évre elkötelezzük magunkat. A háziállat nem játékszer, amit megunhatunk. Gondoljuk végig, hogy 10-20 évig meg kell oldanunk utazásokkor a cica ellátását, nyaraláskor esetleg magunkkal kell vinnünk. Míg kölyök, nevelnünk kell, ha beteg vagy megöregszik, gondoskodnunk kell majd róla. Háziállatot nem szabad ajándékba venni ünnepi alkalmakra, főleg nem a leendő gazdi beleegyezése nélkül. Ha ezeket a kérdéseket megfontoltuk, és úgy érezzük, felelősséget tudunk vállalni egy cica életéért, akkor ideje kiválasztanunk a megfelelő fajtát! Ennél a lépésnél eljött az ideje egy kis önismereti leckének! Gondoljuk át, milyen típusú emberek vagyunk! Társaságkedvelők, esetleg inkább a magányt és nyugalmat helyezzük előtérbe? Gyakran tartózkodunk otthon vagy csak az esti órákban, szeretünk hazajárni? Van türelmünk hetente kétszer-háromszor átfésülni a macskát? Akár a kutyáknál, a cicáknál is minden fajtának megvannak a jellegzetes tulajdonságai. Természetesen ezek a tulajdonságok minden macskánál némileg eltérhetnek, hiszen mindannyian külön egyéniségek, a nevelés is változtathat rajtuk, de alapvetően a fajta alaptulajdonságai minden egyedben ott rejlenek. Hogy a jövőben zökkenőmentes legyen a kapcsolatunk a cicánkkal, erősen javallott nem csak a külső alapján megválasztani álmaink négylábúját! A házimacskák esetében ez természetesen nem lehetséges, ott ahány cica, annyiféle lehet az utód, de a szülők természetét a kölykeik itt is öröklik. Ha tehát egy alapvetően emberhez ragaszkodó, kedves, barátságos párnak születnek kiscicái, ők is hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek majd. Amikor sikerült kiválasztani a fajtát is, már csak egy feladatunk maradt: megtalálni azt a tenyésztőt, akitől kiscicát szeretnék majd! A különféle kisállatboltokat sürgősen felejtsük el! A kiscicáknak otthon kell nevelkedniük, 12 hetes korig az anyjuk mellett van a helyük, nem pedig üvegvitrin mögött! A boltokban árusított négylábúak származásáról legtöbbször semmilyen dokumentum nincs, oltási könyvekkel sem rendelkeznek, az egészségi állapotukat, pedig egyszerűen képtelenség ellenőrizni! Hol találunk akkor tenyésztőket? Manapság rengeteg folyóiratban lehet olvasni hirdetéseket, a komolyabb tenyészetek pedig az interneten is megtalálhatóak. A honlapokon megnézhetjük a tenyészmacskák fotóit, kiválaszthatjuk melyik szülőpártól szeretnénk kölyköt, megtudhatjuk mit kínál az adott valamelyik macskás szervezetnél, amely figyelemmel követi tenyésztői munkásságát, ellenőrzi például azt is, hogy a lány macskáinak megfelelő időt biztosít két szülés között a pihenésre (vagyis 2 éven belül egy anya nem szül három alomnál többet), nem adja el kölykeit állatkereskedőnek, stb. Ha egy tenyésztő törzskönyv nélkül kínál megvételre kölyköt, legyen gyanakvó! Az illető nyilván valamiért nem kívánta bejelenteni az almot, ennek pedig sok oka lehet, többek között az is, ha beteg tenyészállatokkal dolgozik. Olyan ember is kínálhatja megvételre kiscicáit, aki nem a fajtáért dolgozik, nem törődik a macskák érdekeivel, csupán anyagi haszon miatt szaporít. Ezektől az emberektől érthető módon tartózkodni kell.

Miért szerződéssel, törzskönyvvel?

-Miért törzskönyvvel? A leendő gazdik, mikor sokallják a kölykök vételárát, gyakran kérdezik a tenyésztőket: "És törzskönyv nélkül mennyi?" Ilyenkor az igazi tenyésztők azt válaszolják: kb. 2000 Ft-al kevesebbért viheti el. Ugyanis ennek a papírnak a kiváltása a vételár elenyésző részét képezi. Miért érdemes csak és kizárólag törzskönyvvel megvenni a fajtatiszta macskákat? A válasz egyszerű: a származási lap nélkül hivatalosan kiscicánk nem más, mint egy házimacska, hasonlítson bármennyire is az adott fajtára. Ha pedig házimacskát szeretnénk, a menhelyekről ingyen örökbe fogadhatunk egyet! A törzskönyv a macska "anyakönyvi kivonata", így azonosítható fajtatisztasága, születési ideje, családfája. Ha a tenyésztő gondosan jár el, akkor be van regisztrálva

Mert joga van hozzá. Kifizeti a kiscica vételárát, a tenyésztőnek pedig felelősséget kell vállalnia a tőle kikerült apróságokért. Amennyiben nincs szerződés, a tenyésztőt akkor sem vonhatja felelősségre, ha a kiscicát már betegen kapja meg. Szerencsére már Magyarországon is egyre több tenyésztő kínál szerződést a leendő gazdiknak, amennyiben nem, mindenképpen kérje, hogy írjanak egyet! A szerződésnek tartalmaznia kell a szóban forgó kiscica adatait (születési idő, ivar, fajta, törzskönyvi szám, szülők, minőség, stb), azt, hogy a tenyésztő miért vállalja a felelősséget (veleszületett betegségek, vírusos fertőzés, mely már az eladás napján fennáll), illetve a gazda által vállalt kötelezettségeket (csak lakásban tartott lehet a cica, nem hagyhatja magára felügyelet nélkül 24 óránál tovább, nem kerülhet állatkereskedőhöz, stb).

-Miért vegyen kiscicát csak oltási könyvvel?

Mert a kiscicáknak szükségük van alapvető immunizálásra. Ha tenyésztőtől vásárol kiscicát, erről neki kell gondoskodnia. FIGYELEM: az oltási könyvben szereplő oltások csak akkor érvényesek, ha a vakcinákról származó vignetták hiánytalanul be vannak ragasztva (esetleg az oltóanyag sorszáma szerepelhet helyettük), ha az állatorvos ellátta MINDEGYIKET aláírásával ÉS bélyegzőjével, ill. a dátum is helyesen van feltüntetve!

Megérkezett!

-Egy héttel az érkezés előtt
Ellenőrizze, hogy mindent előkészítettek-e a kiscica érkezésére! A következő kellékeknek mindenképpen meg kell lenniük: almos tál, ahová a kiscica a dolgát végezheti, etető és itató edénykék, legalább egy játék, amivel a kiscica elfoglalhatja magát, egy kaparófa, ahol a karmocskáit koptathatja, egy műanyag macskahordozó (a szállítására nem alkalmas a kartondoboz, hátizsák, nylon szatyor), amiben autóban vagy gyalog egyaránt biztonsággal szállítható a négylábú. Érdemes az almos tálból és a hordozóból is akkora méretet választani, ami igazodik az adott fajta felnőtt méreteihez is. Arra azonban figyeljen, hogy az almos tál pereme ne legyen túl magas, mert esetleg a kölyök nem fog tudni belemászni! Fontos ellenőrizni a lakás biztonságát is a négylábú szempontjából. Van-e elektromos kábel szabadon? Ha igen, érdemes azt eldugni a macska elől, mert majdnem biztos, hogy játékból szétrágja. Az áramütés halálos is lehet, de okozhat zárlatot is, és tüzet. A vezetékeket egy műanyag fedővel a falhoz lehet rögzíteni. Biztonságosak-e az ablakok? Sajnos az emeletes házakban gyakran fordul elő baleset. A macska a szellőztetés miatt nyitva levő ablakból kiugrik/esik, és bár sokszor esik talpra, az ilyen eseteknek szinte mindig törés, zúzódás a vége. Arról nem is beszélve, hogy a kedvencünk könnyen elveszhet, végleg. Az első időkben a törékeny holmikat (váza, kerámia szobrocskák, poharak, hamutartó) érdemes eltenni, később, ha a négylábút megfelelően neveljük, ezek újra előkerülhetnek. Ha tart elérhető helyen cserepes növényt, érdemes állatorvostól tájékozódni, hogy mérgező-e. Amennyiben igen, ajánlott ezektől végleg megszabadulni! Figyeljen oda, hogy nylon és papírzacskókat ne hagyjon elől. A macska érdeklődik minden iránt, ami sejtelmesen csörög, de belegabalyodva akár meg is fujthatja magát. Ugyanilyen veszélyes a fonalgombolyag, vagy más zsinórok! Ha kezdő macskatartó, kérje ki a tenyésztő tanácsát, hogy mik lehetnek még a kölyökre veszélyesek, esetleg nézzék át a lakást együtt.

-A nagy nap előtt

Kérdezze meg a tenyésztőt, hogy pontosan milyen tápokkal etette a kiscicát. A hirtelen eleségváltás hasmenést okozhat! Amennyiben nem ugyanazzal a táppal szeretné majd a későbbiekben etetni kedvencét, csak két heti adagot vegyen. Ennyi idő alatt hozzá lehet szoktatni a kiscicát az új táphoz: első három nap csak az általa megszokottat adja, a negyedik naptól elkezdheti keverni az új eledellel. Először csak 1:4 arányban keverje az új tápot a régivel, ha nem lesz a kölyöknek hasmenése, akkor fokozatosan lehet emelni a keverési arányt. Minden nagyobb váltás előtt hagyjon legalább 4 napot, hogy a kismacska emésztőrendszere hozzá tudjon szokni. Kérdezze meg a tenyésztőt, hogy pontosan milyen almot használt a kiscica eddig. Vegyen ugyanolyat, mert a szokatlan alom megzavarhatja a csöppséget, és az is lehet, hogy nem fogja megfelelően használni a macskatoalettet. Előfordulhat az is, hogy a kiscica az azonos alom ellenére nem tudja használni. Ilyen esetre kérjen a tenyésztőtől egy kicsi zacskó használt almot, mert az "illatok" megindítják a kiscica "ingerét", és könnyebben megérti, mire is való a tálca. Jó ötlet, ha a kölyök megérkezése előtti héten ad a tenyésztőnek egy törülközőt/ kosarat/ párnát, amit ő a macskái rendelkezésére bocsát. A kiscica beilleszkedését könnyebbé teszi, ha vihet valami "otthon illatú" tárgyat magával az új helyre.

-A nagy nap

Elérkezett a várva várt nap! Mindenképpen hétvégére/szabadságra időzítse, hogy legyen ideje a kölyökkel foglalkozni! Ha nem rendelkezik autóval, és néhány utcánál messzebb lakik a tenyésztőtől, érdemes segítséget kérnie, vagy taxit hívni a hazaszállításhoz. A metró, villamos és egyéb közlekedési eszközök zajai rendkívül megrémíthetik a jövevényt. Az elválás okozta stresszt nem szabad még ezzel is növelni. Indulás előtt ellenőrizze, hogy megvan-e a hordozó, amiben haza tudja hozni a cicát. Amennyiben elkészült, már indulhatnak is. A tenyésztőnél ellenőrizze, hogy megkapta-e a kiscica papírjait (oltási könyv, szerződés, törzskönyv), megbeszélték-e, hogy probléma esetén mi a teendő. A legszimpatikusabb megoldás, ha a tenyésztő összekészít egy mappát, amiben a kölyök papírjait, állatorvos elérhetőségét, alapvető tartási instrukciókat elhelyezheti.

-Az első órák az új otthonban

Amennyiben nincs más állatuk, a kiscicát bátran ki lehet engedni egy szobába, ahol szemlélődhet. Az ismerkedés azzal a szobával kezdődjék, amibe a kölyök később is bemehet. Amelyik helyiségbe később nem járhat be (pl. konyha), az már az első napon legyen tabu! Ha több szobás lakásban laknak, egyszerre akkor se engedjék mindenhová bemenni! Hadd tanulmányozza nyugodtan új helyét. Egyelőre ebbe a szobába helyezzük el az alomtálat, az edénykéket, játékokat. Egy-két nap múlva, mikor a cica már nem tévedhet el, eltehetünk mindent a végleges helyre. Bármennyire is nehezünkre esik, ne kapkodjuk fel a kölyköt, ne próbáljuk játékra, evésre-ivásra bírni az első 30 percben. Ő most ismerkedni szeretne új helyével, tegye ezt számára lehetővé! Mutassa meg, hol van az almos tál. Kaparászó hangot adva a kölyköt a használatára ingerelheti. Ne ijedjen meg, ha a kölyök nem eszik azonnal, vagy nem végzi el a dolgát. A sok újdonság valószínűleg órákra leköti figyelmét. Ha a kicsi megijed, és bemászik az ágy alá, ne próbálja meg erőszakkal kiszedni! Gurítson el egy labdát, összegyűrt papírt, és kedves szavakkal, türelmesen hívogassa. Amennyiben még így sem akar előjönni, adjon időt neki, hogy összeszedje bátorságát. Mikor megéhezik, vagy a kíváncsisága feléled, úgyis elő fog jönni. Mikor a kicsi már láthatóan otthonosan mozog az új szobában, finoman föl lehet venni, vagy játszani vele.

-Az első éjszaka

Ha nem szeretné, hogy a kölyök felnőttként is az ágyában aludna, bizony ezt az első napon sem lehet engedélyezni neki. Hiába sír szívettépően, amit lehetett egyszer, azt mindig engedje meg! Ilyen esetekre jó az otthon szagú alvóhely, ez megnyugtatja a magányos kiscicát.
A többi napon a kölyök megismerkedhet a lakás többi részével, pár nap múltán pedig a család más háziállatával.


forrás:marrycats.com