Hasznos információk

IVARTALANÍTÁS

MIÉRT?

Az ivartalanítás, mind a macska, mind a tulajdonos, mind pedig a környezet szempontjából számos előnnyel jár. Az ilyen macska többé nem ivarzik és nem is tenyészthető. Ezt a beavatkozást minden nem kimondottan tenyésztés céljából tartott nőstény és kandúr macska esetében javasolt elvégeztetni. Ha egy nőstény macskát nem ivartalanítanak és évről évre tüzel, de nem párosodik, pyometra-hoz vezethet, ami a méh elgennyesedését jelenti, valamint nő a kockázata a tejmirigy-rák kialakulásának. A hímivarú állatok ivartalanítása, segít megelőzni a kandúrokra jellemző kellemetlen magatartási formákat, mint a jelölést, ami a lakásban szinte elviselhetetlen "illatú", valamint az agresszíót.

MIKOR?

Tévhit, hogy a nőstény macskáknak egyszer meg kell elleniük és elavult nézetnek számít az is, hogy egyszer tüzelniük kell az ivartalanítás előtt. A nőstények és a hímek gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg. Ezért az ivarérés előtt, vagyis leginkább 12 hetes - 6 hónapos kor között javasolt a műtétet elvégeztetni.

HOGYAN?

A nőstény állatok ivartalanítása során műtétileg eltávolítják a petefészkeket és esetleg a méhet is. Ez a két műtéti technika egyenértékű. Kandúroknál pedig műtétileg eltávolítják azok heréit. Az ivartalanítás rutin műtéti beavatkozás melyet altatásban végeznek. A macska nem érez fájdalmat, pici vágást ejtenek csak rajta, nem jár számottevő vérzéssel, sterilen végzik ezért nem kell antibiotikumos kezelés utána. A műtétet követően az altatás utóhatásai általában 24 óra után elmúlnak és tiszta, biztonságos környezetben, megfelelő táplálás esetén a lábadozás szinte mindig eseménytelenül zajlik. A műtét után még egy két napig figyelemmel kell követni a macskák állapotát. Ellenőrizzük a vágás helyét nem-e duzzadt vagy gyulladt be, nem-e piros vagy gennyes. Általában az operált macskák többsége már másnap tünetmentes és utána gyorsan lábadozik.


MILYEN FELSZERELÉSRE VAN SZÜKSÉG A MACSKATARTÁSHOZ?

 • alomtálca+lapát+alom
 • etető és itató edény+ táp
 • fekhely
 • szállítókosár
 • karomkoptató
 • fülpucoló pálcika
 • ph semleges fürdetőszer
 • törölköző
 • karomvágó
 • játékok
 • 1-2 ruha
 • macskafű

KAPARÓFA

5 ok, amiért Ön és macskája is örülni fognak a kaparófának:

 • Segít megőrizni macskája aktivitását, s ezáltal csökken a súlygyarapodás ill. elhízás valamint az ízületi problémák kockázata
 • Kiváló testedzési lehetőséget biztosít kedvencének, s ez különösen fontos a lakásban sokat tartózkodó macskák esetében
 • Tökéletes alkalmat kínál egy kis gyakorlatozásra a kiadós lustálkodás, szunyókálás után, nagyszerűen elűzi az unalmat
 • Macskája karmai erősek és egészségesek lesznek
 • Kiváló privát szférát termet kis szőrös barátjának! A macskák előszeretettel jelölik meg környezetüket saját illatukkal és karmolási nyomaikkal
 • Csökkenti annak esélyét, hogy kedvence az Ön bútorait fogja karomélezésre használni


Tippek a megfelelő kaparófa kiválasztásához
Néhány fontos szempontot tanácsos figyelembe vennie, amikor macskájának kaparófát választ, mint pl.: anyag, forma, méret és speciális minőségi jellemzők az Ön és macskája igényeihez igazítva.

 • Anyagok: A kaparófák készülhetnek természetes vagy szintetikus anyagból. A függőleges kaparófákhoz vastag natúr szizál anyag is tartozik.
 • Stabilitás: Stabil, nem billegő kaparófát keressen!
 • Méret: Az ideális kaparófának elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy macskája teljesen ki tudjon nyújtózni rajta
 • Mennyiség: Nem csupán egy macskája van? Ajánlatos egynél több kaparófát tartania, hogy elkerülje a macskák közötti versengést
 • Forma: Mit kedvel jobban macskája: mászni és ugrálni vagy feküdni, lustálkodni, szunyókálni vagy nyújtózkodni? Ennek figyelembe vételével válassza ki a megfelelő formájú kaparófát!

Néhány egyéb hasznos ötlet:

 • Bútorok összekarmolászása: Ha macskája előszeretettel karmolássza össze a lakásban található bútorokat, használjon citrus- vagy mentolos illatosítókat ill. olajokat, ezek segítenek távol tartani karmolászós kedvű barátját az ezen anyagokkal bekent felületektől.
 • Tegye vonzóvá macskája számára a kaparófát: Macskamentát (catnip) dörzsölhet a kaparófa tetejére. A macskamentában lévő nepetalactone (egyfajta menta) illata a macskák többségét elvarázsolja és az illat gyakori szaglászásra, nyalogatásra, rágcsálásra ösztönzi azokat.
  Figyelem: kiscicák esetében a macskamenta épp az ellenkező hatást váltja ki és elriasztja őket!
 • A játék öröme: Erősítsen valamilyen kicsi, fonálon, zsinóron lógó tárgyat a kaparófa tetejére, hogy macskája játszhasson vele!


HOGYAN UTAZZUNK CICÁVAL?

A cicák nem kedvelik a változásokat, így az utazás sem tartozik a kedvenc időtöltéseik közé. Ha mindenképp magunkkal visszük háziállatunkat is nyaralni, igyekezzünk a lehető legkényelmesebbé varázsolni az időt a számára is. A tökéletes kikapcsolódás érdekében íme egy lista a legszükségesebbekről:

 1. Megszokott kellékek

Ahhoz, hogy idegen helyen is otthonosan érezze magát a bársonytalpú, a legjobb, ha saját etetője, itatója, wc-je és fekhelye is vele van. Ha érzi a tárgyakon saját szagát, akkor nem lesz számára minden ismeretlen, és könnyebben elfogadja az új helyzetet. Ha megoldható, igyekezzünk ugyanakkorra időzíteni az etetést, mint amit otthon megszokott. A napi rutin nagyon fontos a macskák számára, igyekezzünk tartani.

 1. Finom falatok

Nem biztos, hogy minden áruházban lehet kapni azt az eledelt, amelyhez macskánk már hozzászokott, ezért mindenképp vigyünk annyi tápot neki, hogy az az utazás teljes idejére elegendő legyen. Más, eddig még nem próbált eledelekre akár érzékenyen is reagálhat a minitigris gyomra, de az is lehet, hogy nem lesz hajlandó enni belőle.

 1. Játékidő!

A cica boldogságához elengedhetetlen, hogy rendszeresen időt szakítsunk a játékra. Mindenképp vigyük magunkkal állatunk kedvenc játékszereit, és ha tehetjük, lepjük meg őt újakkal is. Egy még sosem látott plüss egér vagy botos cicajáték nagy örömet okozhat minden szobatigrisnek. Az új környezetben nagyobb szüksége lehet bársonytalpúnknak a törődésre, erre figyeljünk akkor is, ha épp elment a kirándulással az idő vagy egész nap csak ejtőzni szeretnénk.

 1. Hivatalos ügyek

Mindig legyen nálunk a macska oltási könyve, és írjunk fel egy helybeli állatorvoshoz tartozó telefonszámot, akihez bátran fordulhatunk a nyaralás ideje alatt, ha baj van. Amennyiben külföldre utazunk, akkor szükségünk lehet egy állatorvosi igazolásra is cicánk egészségügyi állapotáról. És persze ne feledkezzünk meg az útlevélről sem. Hogy pontosan milyen iratokra lesz szükségünk a határátlépéskor, arról jóval az utazás napja előtt informálódjunk.

 1. Szállítóbox

Az utazáshoz mindenképp szerezzünk be egy megfelelő méretű, stabil szállítóboxot. Ez ne legyen túl nagy, de azért lehetősége legyen benne kényelmesen megfordulni a cicának. A nagy melegben különösen fontos, hogy jól szellőzzön a hordozó. Textil helyett inkább műanyagot válasszunk, mert az könnyebben tisztá ntartható és kevésbé melegíti a minitigrist.

Ha már megtapasztaltuk, hogy bársonytalpúnk nem viseli túl jól az utazást, akkor egyeztessünk az állatorvossal, aki segít majd abban, hogy mit adhatunk a cicának annak érdekében, hogy nyugodtabb legyen és ne legyen rosszul a járműben.

forrás: lovethatpet.com

CICÁT SZERETNÉK! 

"Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél"

Amikor az ember elhatározza, hogy szeretne egy macskát az otthonába fogadni, a végleges döntés előtt nem árt néhány kérdést alaposan átfontolni. Az első, és talán legfontosabb, hogy valóban felkészültünk-e arra, hogy 10-20 évre elkötelezzük magunkat. A háziállat nem játékszer, amit megunhatunk. Gondoljuk végig, hogy 10-20 évig meg kell oldanunk utazásokkor a cica ellátását, nyaraláskor esetleg magunkkal kell vinnünk. Míg kölyök, nevelnünk kell, ha beteg vagy megöregszik, gondoskodnunk kell majd róla. Háziállatot nem szabad ajándékba venni ünnepi alkalmakra, főleg nem a leendő gazdi beleegyezése nélkül. Ha ezeket a kérdéseket megfontoltuk, és úgy érezzük, felelősséget tudunk vállalni egy cica életéért, akkor ideje kiválasztanunk a megfelelő fajtát! Ennél a lépésnél eljött az ideje egy kis önismereti leckének! Gondoljuk át, milyen típusú emberek vagyunk! Társaságkedvelők, esetleg inkább a magányt és nyugalmat helyezzük előtérbe? Gyakran tartózkodunk otthon vagy csak az esti órákban, szeretünk hazajárni? Van türelmünk hetente kétszer-háromszor átfésülni a macskát? Akár a kutyáknál, a cicáknál is minden fajtának megvannak a jellegzetes tulajdonságai. Természetesen ezek a tulajdonságok minden macskánál némileg eltérhetnek, hiszen mindannyian külön egyéniségek, a nevelés is változtathat rajtuk, de alapvetően a fajta alaptulajdonságai minden egyedben ott rejlenek. Hogy a jövőben zökkenőmentes legyen a kapcsolatunk a cicánkkal, erősen javallott nem csak a külső alapján megválasztani álmaink négylábúját! A házimacskák esetében ez természetesen nem lehetséges, ott ahány cica, annyiféle lehet az utód, de a szülők természetét a kölykeik itt is öröklik. Ha tehát egy alapvetően emberhez ragaszkodó, kedves, barátságos párnak születnek kiscicái, ők is hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek majd. Amikor sikerült kiválasztani a fajtát is, már csak egy feladatunk maradt: megtalálni azt a tenyésztőt, akitől kiscicát szeretnék majd! A különféle kisállatboltokat sürgősen felejtsük el! A kiscicáknak otthon kell nevelkedniük, 12 hetes korig az anyjuk mellett van a helyük, nem pedig üvegvitrin mögött! A boltokban árusított négylábúak származásáról legtöbbször semmilyen dokumentum nincs, oltási könyvekkel sem rendelkeznek, az egészségi állapotukat, pedig egyszerűen képtelenség ellenőrizni! Hol találunk akkor tenyésztőket? Manapság rengeteg folyóiratban lehet olvasni hirdetéseket, a komolyabb tenyészetek pedig az interneten is megtalálhatóak. A honlapokon megnézhetjük a tenyészmacskák fotóit, kiválaszthatjuk melyik szülőpártól szeretnénk kölyköt, megtudhatjuk mit kínál az adott valamelyik macskás szervezetnél, amely figyelemmel követi tenyésztői munkásságát, ellenőrzi például azt is, hogy a lány macskáinak megfelelő időt biztosít két szülés között a pihenésre (vagyis 2 éven belül egy anya nem szül három alomnál többet), nem adja el kölykeit állatkereskedőnek, stb. Ha egy tenyésztő törzskönyv nélkül kínál megvételre kölyköt, legyen gyanakvó! Az illető nyilván valamiért nem kívánta bejelenteni az almot, ennek pedig sok oka lehet, többek között az is, ha beteg tenyészállatokkal dolgozik. Olyan ember is kínálhatja megvételre kiscicáit, aki nem a fajtáért dolgozik, nem törődik a macskák érdekeivel, csupán anyagi haszon miatt szaporít. Ezektől az emberektől érthető módon tartózkodni kell.

Miért szerződéssel, törzskönyvvel?

-Miért törzskönyvvel? A leendő gazdik, mikor sokallják a kölykök vételárát, gyakran kérdezik a tenyésztőket: "És törzskönyv nélkül mennyi?" Ilyenkor az igazi tenyésztők azt válaszolják: kb. 2000 Ft-al kevesebbért viheti el. Ugyanis ennek a papírnak a kiváltása a vételár elenyésző részét képezi. Miért érdemes csak és kizárólag törzskönyvvel megvenni a fajtatiszta macskákat? A válasz egyszerű: a származási lap nélkül hivatalosan kiscicánk nem más, mint egy házimacska, hasonlítson bármennyire is az adott fajtára. Ha pedig házimacskát szeretnénk, a menhelyekről ingyen örökbe fogadhatunk egyet! A törzskönyv a macska "anyakönyvi kivonata", így azonosítható fajtatisztasága, születési ideje, családfája. Ha a tenyésztő gondosan jár el, akkor be van regisztrálva

Mert joga van hozzá. Kifizeti a kiscica vételárát, a tenyésztőnek pedig felelősséget kell vállalnia a tőle kikerült apróságokért. Amennyiben nincs szerződés, a tenyésztőt akkor sem vonhatja felelősségre, ha a kiscicát már betegen kapja meg. Szerencsére már Magyarországon is egyre több tenyésztő kínál szerződést a leendő gazdiknak, amennyiben nem, mindenképpen kérje, hogy írjanak egyet! A szerződésnek tartalmaznia kell a szóban forgó kiscica adatait (születési idő, ivar, fajta, törzskönyvi szám, szülők, minőség, stb), azt, hogy a tenyésztő miért vállalja a felelősséget (veleszületett betegségek, vírusos fertőzés, mely már az eladás napján fennáll), illetve a gazda által vállalt kötelezettségeket (csak lakásban tartott lehet a cica, nem hagyhatja magára felügyelet nélkül 24 óránál tovább, nem kerülhet állatkereskedőhöz, stb).

-Miért vegyen kiscicát csak oltási könyvvel?

Mert a kiscicáknak szükségük van alapvető immunizálásra. Ha tenyésztőtől vásárol kiscicát, erről neki kell gondoskodnia. FIGYELEM: az oltási könyvben szereplő oltások csak akkor érvényesek, ha a vakcinákról származó vignetták hiánytalanul be vannak ragasztva (esetleg az oltóanyag sorszáma szerepelhet helyettük), ha az állatorvos ellátta MINDEGYIKET aláírásával ÉS bélyegzőjével, ill. a dátum is helyesen van feltüntetve!

Megérkezett!

-Egy héttel az érkezés előtt
Ellenőrizze, hogy mindent előkészítettek-e a kiscica érkezésére! A következő kellékeknek mindenképpen meg kell lenniük: almos tál, ahová a kiscica a dolgát végezheti, etető és itató edénykék, legalább egy játék, amivel a kiscica elfoglalhatja magát, egy kaparófa, ahol a karmocskáit koptathatja, egy műanyag macskahordozó (a szállítására nem alkalmas a kartondoboz, hátizsák, nylon szatyor), amiben autóban vagy gyalog egyaránt biztonsággal szállítható a négylábú. Érdemes az almos tálból és a hordozóból is akkora méretet választani, ami igazodik az adott fajta felnőtt méreteihez is. Arra azonban figyeljen, hogy az almos tál pereme ne legyen túl magas, mert esetleg a kölyök nem fog tudni belemászni! Fontos ellenőrizni a lakás biztonságát is a négylábú szempontjából. Van-e elektromos kábel szabadon? Ha igen, érdemes azt eldugni a macska elől, mert majdnem biztos, hogy játékból szétrágja. Az áramütés halálos is lehet, de okozhat zárlatot is, és tüzet. A vezetékeket egy műanyag fedővel a falhoz lehet rögzíteni. Biztonságosak-e az ablakok? Sajnos az emeletes házakban gyakran fordul elő baleset. A macska a szellőztetés miatt nyitva levő ablakból kiugrik/esik, és bár sokszor esik talpra, az ilyen eseteknek szinte mindig törés, zúzódás a vége. Arról nem is beszélve, hogy a kedvencünk könnyen elveszhet, végleg. Az első időkben a törékeny holmikat (váza, kerámia szobrocskák, poharak, hamutartó) érdemes eltenni, később, ha a négylábút megfelelően neveljük, ezek újra előkerülhetnek. Ha tart elérhető helyen cserepes növényt, érdemes állatorvostól tájékozódni, hogy mérgező-e. Amennyiben igen, ajánlott ezektől végleg megszabadulni! Figyeljen oda, hogy nylon és papírzacskókat ne hagyjon elől. A macska érdeklődik minden iránt, ami sejtelmesen csörög, de belegabalyodva akár meg is fujthatja magát. Ugyanilyen veszélyes a fonalgombolyag, vagy más zsinórok! Ha kezdő macskatartó, kérje ki a tenyésztő tanácsát, hogy mik lehetnek még a kölyökre veszélyesek, esetleg nézzék át a lakást együtt.

-A nagy nap előtt

Kérdezze meg a tenyésztőt, hogy pontosan milyen tápokkal etette a kiscicát. A hirtelen eleségváltás hasmenést okozhat! Amennyiben nem ugyanazzal a táppal szeretné majd a későbbiekben etetni kedvencét, csak két heti adagot vegyen. Ennyi idő alatt hozzá lehet szoktatni a kiscicát az új táphoz: első három nap csak az általa megszokottat adja, a negyedik naptól elkezdheti keverni az új eledellel. Először csak 1:4 arányban keverje az új tápot a régivel, ha nem lesz a kölyöknek hasmenése, akkor fokozatosan lehet emelni a keverési arányt. Minden nagyobb váltás előtt hagyjon legalább 4 napot, hogy a kismacska emésztőrendszere hozzá tudjon szokni. Kérdezze meg a tenyésztőt, hogy pontosan milyen almot használt a kiscica eddig. Vegyen ugyanolyat, mert a szokatlan alom megzavarhatja a csöppséget, és az is lehet, hogy nem fogja megfelelően használni a macskatoalettet. Előfordulhat az is, hogy a kiscica az azonos alom ellenére nem tudja használni. Ilyen esetre kérjen a tenyésztőtől egy kicsi zacskó használt almot, mert az "illatok" megindítják a kiscica "ingerét", és könnyebben megérti, mire is való a tálca. Jó ötlet, ha a kölyök megérkezése előtti héten ad a tenyésztőnek egy törülközőt/ kosarat/ párnát, amit ő a macskái rendelkezésére bocsát. A kiscica beilleszkedését könnyebbé teszi, ha vihet valami "otthon illatú" tárgyat magával az új helyre.

-A nagy nap

Elérkezett a várva várt nap! Mindenképpen hétvégére/szabadságra időzítse, hogy legyen ideje a kölyökkel foglalkozni! Ha nem rendelkezik autóval, és néhány utcánál messzebb lakik a tenyésztőtől, érdemes segítséget kérnie, vagy taxit hívni a hazaszállításhoz. A metró, villamos és egyéb közlekedési eszközök zajai rendkívül megrémíthetik a jövevényt. Az elválás okozta stresszt nem szabad még ezzel is növelni. Indulás előtt ellenőrizze, hogy megvan-e a hordozó, amiben haza tudja hozni a cicát. Amennyiben elkészült, már indulhatnak is. A tenyésztőnél ellenőrizze, hogy megkapta-e a kiscica papírjait (oltási könyv, szerződés, törzskönyv), megbeszélték-e, hogy probléma esetén mi a teendő. A legszimpatikusabb megoldás, ha a tenyésztő összekészít egy mappát, amiben a kölyök papírjait, állatorvos elérhetőségét, alapvető tartási instrukciókat elhelyezheti.

-Az első órák az új otthonban

Amennyiben nincs más állatuk, a kiscicát bátran ki lehet engedni egy szobába, ahol szemlélődhet. Az ismerkedés azzal a szobával kezdődjék, amibe a kölyök később is bemehet. Amelyik helyiségbe később nem járhat be (pl. konyha), az már az első napon legyen tabu! Ha több szobás lakásban laknak, egyszerre akkor se engedjék mindenhová bemenni! Hadd tanulmányozza nyugodtan új helyét. Egyelőre ebbe a szobába helyezzük el az alomtálat, az edénykéket, játékokat. Egy-két nap múlva, mikor a cica már nem tévedhet el, eltehetünk mindent a végleges helyre. Bármennyire is nehezünkre esik, ne kapkodjuk fel a kölyköt, ne próbáljuk játékra, evésre-ivásra bírni az első 30 percben. Ő most ismerkedni szeretne új helyével, tegye ezt számára lehetővé! Mutassa meg, hol van az almos tál. Kaparászó hangot adva a kölyköt a használatára ingerelheti. Ne ijedjen meg, ha a kölyök nem eszik azonnal, vagy nem végzi el a dolgát. A sok újdonság valószínűleg órákra leköti figyelmét. Ha a kicsi megijed, és bemászik az ágy alá, ne próbálja meg erőszakkal kiszedni! Gurítson el egy labdát, összegyűrt papírt, és kedves szavakkal, türelmesen hívogassa. Amennyiben még így sem akar előjönni, adjon időt neki, hogy összeszedje bátorságát. Mikor megéhezik, vagy a kíváncsisága feléled, úgyis elő fog jönni. Mikor a kicsi már láthatóan otthonosan mozog az új szobában, finoman föl lehet venni, vagy játszani vele.

-Az első éjszaka

Ha nem szeretné, hogy a kölyök felnőttként is az ágyában aludna, bizony ezt az első napon sem lehet engedélyezni neki. Hiába sír szívettépően, amit lehetett egyszer, azt mindig engedje meg! Ilyen esetekre jó az otthon szagú alvóhely, ez megnyugtatja a magányos kiscicát.
A többi napon a kölyök megismerkedhet a lakás többi részével, pár nap múltán pedig a család más háziállatával.


forrás:marrycats.com 

MACSKABETEGSÉGEK

Macskaleukózis (FeLV) - macskafélék leukémiája

      A kórokozója vérrel és nyállal terjed, főleg az egymással történő verekedések, marakodások alkalmával, de gyakori a nemi úton történő terjedés is. nagyon hosszú lappangási idő a jellemző. Sok fertőzött állatban évekig is eltarthat, amire valamilyen tünet kialakul, sőt egyes állatoknál a fertőzöttség ellenére semmilyen látható elváltozást nem tapasztalunk. Gyakran fordul elő más vírusos fertőzésekkel, különösen a FIV-vel egyidejűleg. A fertőzöttség a vérből mutatható ki. A macskaleukózis többször alkalmazott védőoltással megelőzhető. Az alapvédettség kialakításhoz 1-1 hónapos különbséggel legalább 2x, de inkább 3x célszerű oltatni, majd évente ismételni szükséges.A macskák leukózisa nagyon elterjedt és roppant alattomos megbetegedés. A betegség lappangó jellege miatt inkább középkorú és idősebb állatok megbetegedése, mivel a macskák hónapokig, esetleg évekig nem mutatnak tüneteket, közben azonban a vírust testnedveikkel: nyállal és vérrel (verekedő kandúrok!), vizelettel, tejjel ürítik és fertőzik a többi macskát. A vírus nemi úton is terjed, a fertőzött anyák kölykei már fertőzötten jönnek a világra. Gyakran más fertőzésekkel (FIV, FIP) együtt fordul elő.Maga a vírus kis ellenállóképességű, testváladékokban beszáradva is csupán néhány óráig életképes.A vírusnak a szervezetben okozott kártétele széleskörű, a tünetek a megtámadott szervtől/szervrendszertől függően nagyon változatosak.A betegség védőoltásokkal megelőzhető: a vakcina hatására egészséges állatban ellenanyag termelődik a teljes leukózis vírus ellen, és annak daganatképződés t kiváltó antigénje ellen is.Kijáró vagy kertben élő, illetve más macskákkal tartósan érintkező állatoknál (pl. kiállítások, panziók, tenyésztés) a vakcinával történő védekezés feltétlenül ajánlott.Az általunk javasolt oltási protokoll szerint az első két életévben három oltásra van szükség az alapimmunizáláshoz (egykomponensű leukózis elleni vakcina, egyéb oltásoktól eltérő időpontban beadva), majd évente emlékeztető oltás, ekkor akár már más oltásokkal összevonhatóan.Az alapimmunizálás a következőképpen zajlik:1.oltás 3 hét - 2. oltás 3 hónap - 3. oltás, majd évente emlékeztető oltás egy- vagytöbbkomponensű vakcinával.A leukózis elleni oltás előtt különböző szerológiai vizsgálatokkal érdemes meggyőződnünk arról, hogy macskánk még nem tünetmentes hordozó.

A macskák immunhiányos betegsége (FIV)

A FIV szintén vírusos eredetű betegség és nagyon sok mindenben hasonlóságot mutat a macskaleukózis jellemzőivel. Itt is évekig tarthat a lappangó stádium és a tünetek gyakorta az idősödő (sokszor 8-10 éves) állatokban alakulnak ki. A fertőződés és a tünetek megjelenése közötti években az állatok teljesen egészségesnek tűnnek. A FIV terjedésében inkább a "véres út" a jellemző, tehát főleg a karmolások, verekedések során terjed.A FIV a macskák immunhiányos betegsége. Az angol feline immundeficiency virus kifejezésből származó mozaikszó, amit a köznyelvben macska AIDS-nek is hívnak. Csak macskák között terjed, sem az ember, sem más állatok nem fertőződnek meg tőle.

A FIV az immunrendszert gyengíti le, gátolva ezzel, hogy a macska az őt ért környezeti hatásokra (fertőzésekre) megfelelő immunválaszt adjon. Így olyan fertőzéseket, behatásokat sem tud ellensúlyozni, amiből egy egészséges cica meggyógyulna, vagy meg sem betegedne tőle.

Ha egy macska FIV-vel fertőződik, akár évekig tünetmentes maradhat. Amikor megjelennek a klinikai tünetek, azok igen változatosak lehetnek. Leggyakoribbak:

 • száj- és ínygyulladás, ebből (is) következően étvágytalanság, lesoványodás, általános gyengeség, bunda ápolatlansága,
 • légúti gyulladások, következményeként orrfolyás, tüsszögés,
 • nyirokcsomók duzzanata, vérszegénység, hasmenés.

Ha az érintett szerv(ek) működészavara már nem kompenzálható, a cica elpusztul.

A gyógykezelés igen nehézkes, leginkább a tünetek enyhítését, elnyomását érhetjük el és az állat életének meghosszabbítását. Fontos, hogy jó általános állapotban tartsuk a cicát és hogy egy-egy tünet megjelenésekor kapjon minél előbb segítséget, mielőtt még nagyon leromlana az állapota.

A betegség elsősorban harapás útján terjed (a fertőzést hordozó nyál véráramba kerülésével), továbbá nemi úton a párzás során, ill. a fertőzött anyamacskáknak fertőzött kölykeik születhetnek. Cicák egymás közti nyalogatásával, közös tálból való evéssel, közös légtérben tartózkodással a vírus fertőzőképessége még nem teljesen tisztázott, de nem jellemző.A tévhitekkel ellentétben ez az emberi AIDS-hez hasonló vírusos megbetegedés csak és kizárólag a macskaféléket veszélyezteti, a tudomány jelen állása szerint emberi fertőzést nem okoz. Nagyon sok hasonlóságot mutat a korábban már ismertetett FeLV-fertőzéssel. A betegség a fertőzött állatok vérével és nyálával terjed (karmolások, harapások), emiatt a kijáró, verekedő kandúrok a legveszélyeztetettebbek, de minden macska fogékony a fertőzéssel szemben. A lappangás itt is hónapokig-évekig eltarthat, emiatt inkább középkorú és idősebb állatoknál okoz panaszokat és elhullást.Gyakori párhuzamos fertőzöttség is más vírusokkal.A betegség gyanúja vérvizsgálattal igazolható.Nem gyógyítható, a megbetegedett állatoknál csak tüneti kezelést alkalmazhatunk, általában minimális eredménnyel.Megelőzésre vakcina nem áll rendelkezésre, ahogy az emberi AIDS esetében sem. Ennek oka, hogy a vírus gyorsan és könnyen változtatja a szervezet védekezését kiváltó antigénszerkezetét. 


Fertőző hashártyagyulladás (FIP)

Ezt a betegséget is vírus okozza. Bár a neve alapján inkább csak a hasüregben számíthatnánk a gyulladásos folyamat előfordulására, ennek ellenére más testüregekben is gyakorta alakulnak ki elváltozások. A betegség fő jellemzője, hogy a nagyobb testüregekben (hasüreg, mellüreg) olajszerűen sűrű, magas fehérjetartalmú folyadék válik ki.

A FIP tünetei

A betegek fokozatosan lefogynak, egészségük leromlik, miközben a testüregekben cseppenként gyűlik össze a váladék. Amennyiben a hasüregben történik a folyadék felhalmozódása, akkor az erősen lesoványodott macskának feltűnően nagy hasa lesz (sokan éppen emiatt azt gondolják, hogy terhes a cica). A mellüregi folyadékgyülemre a fokozatosan nehezedő légzés a jellemző. Amikor a tünetek már megjelennek, pár hét alatt elpusztulnak a betegek. Ismert a betegségnek egy úgynevezett száraz formája is, amikor nem folyadék gyűlik össze, hanem csak vaskos felrakódások keletkeznek a savóshártyákon.

A betegség a mai tudásunk szerint gyógyíthatatlan, a betegek csak tüneti kezelésben részesíthetők, és előbb-utóbb elpusztulnak. A fertőzöttség itt is kimutatható a vérből. A betegség megelőzésére egy úgynevezett nazális vakcina van forgalomban (tehát nem a szokásos módon, injekció formájában kapja meg az állat az oltást, hanem az orrába kell belecsepegtetni a vakcinát), amelynek használata különösen macskatenyészetekben, és ott indokolt, ahol korábban már előfordult a betegség.Gyakran előforduló, erősen ragályos betegség. A fertőzött állatok testnedveivel, vagy ún. ragályfogó tárgyak (etető-itatótálka, fekhely, de akár a gazdi ruházata, cipőtalp, táskák alja, kozmetikai kellékek, stb.) közvetítésével terjed, így csak lakásban tartott cicánk is megbetegedhet. A lappangási idő 2 hét - 4 hónap, a fertőződés általában egy éves kor alatt bekövetkezik. A betegség elhúzódó lefolyású, a tünetek megjelenésétől számítva az elhullás pár héten belül bekövetkezik. A tenyészetekben, menhelyeken élő és általában a tartósan összezárt állatok, valamint a FeLV/FIV-fertőzöttek veszélyeztetettebbek.A FIP-et okozó, coronavírusok közé tartozó vírus szoros rokonságot mutat az enyhébb lefolyású bélgyulladást kiváltó coronavírussal. Valószínűsíthető, hogy a macskák a bélrendszeri elváltozásokat okozó vírussal fertőződnek és bizonyos részükben a vírus mutációjaként alakul ki a FIP-ért felelős vírus és ennek hatására a jellegzetes tünetek.A betegség nem gyógykezelhető, kevésbé előrehaladott esetekben tüneti kezeléssel, vagy interferonokkal próbálkozhatunk ideig-óráig, de a kórjóslat íy is kétes-kedvezőtlen.A megbetegedett állatokat társaiktól elkülönítetten, zártan kell tartani. Együtt tartott állatoknál fontos a macskavécék rendszeres és alapos fertőtlenítése, valamint az egy vécére járó macskák számát lehetőség szerint 2-3 állatban minimalizáljuk.A vírus átlagos lakóhelyi körülmények között kb. 2-3 hétig életképes, de beszáradt bélsárban akár hat hétig is megőrizheti fertőzőképességét!A kifejlesztett oltóanyag egészséges macskák orrba cseppentéssel történő vakcinázására szolgál. A vakcinázás célja, hogy a csak a felső légutakban elszaporodó vírus olyan erős sejtes immunválaszt váltson ki, amely megvédi a macskát az utcai vírustól. A vakcina hatékonyságával kapcsolatban eltérőek a tapasztalatok és a vélemények.


MACSKÁK CALICIVÍRUS OKOZTA NÁTHÁJA

A calicivírusos macskanátha az emberi influenzához hasonlóan gyorsan terjed és az influenzánkhoz hasonló kellemetlen tüneteket okoz macskákban.

Tünetek:

Néhány napos lappangási idő után láz, étvágytalanság alakul ki, majd leginkább felsőlégúti tünetek jelentkeznek. Jellemző a kötőhártyagyulladás, kipirult és váladékos kötőhártyák. A szájüregben jellegzetes kiterjedt szájnyálkahártyagyulladás, nyelvfekélyek alakulnak ki. Jellemző még az orrnyálkahártyagyulladás, orrfolyás, trüsszögés is, sőt súlyosabb esetben tüdőgyulladás is kialakulhat, ilyenkor nehézlégzést és köhögést is látunk.

Megelőzés, Kezelés:

A kombinált oltásokban szerepel a Calicivírus, így ezekkel védekezhetünk a fertőzés ellen.

A megbetegedést csak tünetileg tudjuk kezelni, és ilyenkor is sajnos gyakori a betegség idülté vállása.


PANLEUCOPAENIA - Fertőző gyomor- és bélgyulladás

Ez a macskák legveszélyesebb betegsége. A tünetek a fertőzést követően 4-10 nappal jelentkeznek. Elsősorban fiatal, oltatlan macskákon fordul elő. Sokszor a leglelkiismeretsebb kezelés ellenére is az állat belepusztul a betegségbe. Az első tünetek : hányás (sárga, habos) és a macska nem eszik és folyadékot sem vesz magához. Így súlyos folyadékveszteség, kiszáradás következhet be. Az állat lázas lesz, ezért gyakran a hideg kőpadlóra fekszik. Nehezen gyógyítható betegség, intenzív infúziós kezelést igényel (folyadék, ásványi sók, tápanyagok). Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

MEGELŐZHETŐ: ISMÉTLŐ VÉDŐOLTÁSSAL

RHINOTRACHEITIS - Macskanátha

Cseppfertőzés útján terjedő, emberre veszélytelen betegség. Lázas állapot kíséri lefolyását,kötőhártyagyulladás, orrfolyás, arc- és homloküreggyulladás jellemzi. Különösen kóbor állatokon gyakori, összeragadt szem, szörcsögő légvétel, orrdugulás jellemzi. Fontos, hogy a beteg állat időben orvosi kezelést kapjon. Az elhullás kevésbé gyakori, mint a fertőző gyomor- és bélgyulladás esetén.

A BETEGSÉG VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ!

Aujeszky-féle betegség - Álveszettség

Nyers sertéshús fogyasztása esetén fordulhet elő ilyen - a veszettségehez nagyon hasonló tüneteket mutató betegség, csak ennek a betegségnek rövidebb a lappangási ideje. Tünetei: viszketés, nyáladzás, fokozott izgalmi állapot, pupillák különböző mértékben tágultak, bénulás, izomgörcs. Az ilyen betegségben szenvedő állatot el kell altatni, megrövidítve ezzel szenvedését.

MEGELŐZÉSE: KIZÁRÓLAG FŐTT SERTÉSHÚS ADHATÓ - A BETEGSÉG GYÓGYÍTHATATLAN

VESZETTSÉG

Tüneteiben nagyon hasonló az álveszettséghez. A kóbor macskák komoly veszélyt jelenthetnek, mint hordozók. A kijáró macskákat minimum két évente be kell oltatni veszettség ellen. Ismeretlen (vagy oltatlan) macska harapása esetén két hét karantént ír elő a törvény, hogy az esetleges tünetek megjelenhessenek. Amennyiben az állat nem megfigyelhető, el kell kezdeni a megharapott személy megelőző oltását. Amikor a tünetek már jelentkeznek, a veszett állat, ember már nem gyógyítható.

MEGELŐZÉS: RENDSZERES VÉDŐOLTÁSSAL

TOXOPLAZMÓZIS

Toxoplazmózis Emberre is átterjedő fertőzés. Terhes nőkre különösen veszélyes, mivel magzati károsodást okozhat. A macska kórokozóval szennyezett nyers hús, vagy rágcsáló elfogyasztásával fertőződhet.A nyirokmirigyek és az orr nyálkahártya megduzzad, kölyök esetében akut tüdőgyulladást okoz. Emberre az állat székletéből kerülhet át a kórokozó. (Ezért is fontos, hogy az állat nyers élelmiszert ne nagyon fogyasszon.)

VÉDŐOLTÁS ELLENE NINCS!  


Színgenetika

Kromoszómák

A macska szervezetének minden egyes sejtjében tizenkilenc pár kromoszóma található. A hímek ondószálai és a nőstények petesejtjei ez alól kivételek. Ezek a sejtek tizenkilenc egyedül álló kromoszómát rejtenek; ezek a kromoszómák a véletlenszerű felei egy kromoszómapárnak. Az ondó és a petesejt egyesülésekor a hím tizenkilenc egyedül álló kromoszómája egyesül a nőstény tizenkilenc egyedül álló kromoszómájával, és együtt pontosan kiadják a tizenkilenc kromoszómapárt. Ezáltal az utód genetikai tulajdonságainak pontosan a felét örökli az anyától, és felét az apától.

Domináns és recesszív gének

A kölykök génjeinek felét az apától, másik felét pedig az anyjától örökli. Minden gén egy bizonyos tulajdonságot reprezentál, például a cirmos mintázat vagy a fehér foltok hiányát vagy meglétét. Minden génnek megvan a párja. A cirmos mintáért felelős (A) génnek párja a cirmos mintát elnyomó gén (a).
Majdnem minden gén domináns vagy recesszív. A domináns azt jelenti, hogy ez a tulajdonság elnyomja a génpárját, és meg fog jelenni a macska kinézetében, ha hordozza ezt a gént. A recesszív tulajdonság genetikailag átadható az utódoknak, de nem fog külsőleg megjelenni, amíg domináns párja jelen van. A recesszív tulajdonság csak akkor nyilvánul meg, ha azt a gént az állat mindkét szülőjétől örökölte; sőt a recesszív génnek nem is kell a szülők kinézetében megjelennie. A genetikában elfogadott, hogy a domináns géneket nagybetűvel jelölik, a recesszív párjukat pedig kisbetűvel.
Cirmos / Aguti: A
Nem cirmos / Non-aguti (solid): a

Fenotípus és genotípus

A fenotípus kifejezést az állat külső megjelenésére használják, míg a genotípust a genetikai felépítésre. A cirmos macska, amely hordozza a solid (nem cirmos) gént, fenotípusát tekintve cirmos, mivel a cirmos dominál a solid gén fölött, ezáltal külsőleg ez jelenik meg, de genotípusát tekintve hordozója a cirmosnak és a solidnak is.

Melaninok

A szőrzet színét a szőrszálakban lévő apró pigmentrészecskékről (melaninokról) visszaverődő fény adja. A melaninok egymástól eltérnek méretben, formában és mennyiségben, és a szőrszálakban való elhelyezkedésük is különbözik egymástól. A látható szín mindezen tényezők függvénye.
A macskáknál két alapvető melanint különböztetünk meg: feomelanint és eumelanint. Az eumelanin a fekete alapú színekért felelős, a feomelanin pedig a vörös alapú színekért.

Fakulás

A fakulás akkor jön létre, ha a melaninok csoportokba rendeződnek, tehát a pigmentcsoportok között hely keletkezik, ezáltal a szőrzet optikailag fakóbbnak tűnik. A feketéből kék, a vörösből krém lesz. A fakulásért a recesszív, ún. dilution (d) gén felelős. Génpárja (D) a domináns, ami megakadályozza a fakulás létrejöttét.
Példa:
Cristiano Ronaldo kék színű maine coon. Genotípusa biztosan d/d, mert nem csak hordozza a fakulást okozó gént, de meg is jelent szőrén a fakulás. Apja, Konrád fekete füst, anyja, Sabine fekete klasszikus cirmos teknőc. Egyikükön sem látszik fakulás, de Ronaldonak mindkét szülőjétől d-t kellett kapnia. Így Sabine és Konrád genotípusa is D/d.
Amikor Ronaldo megszületett, meg voltunk róla győződve hogy fekete. (Ő volt az első, nálunk született kék cica.) Ronaldo után Cleopatra jött a világra, aki egy fekete füst kislány. Egymás mellett fekve teljesen egyformának tűntek színűket tekintve. Egy pár óra elteltével, mikor a szőrük már száradt, egyértelművé vált a különbség. Ronaldo sokkal világosabb volt az összes testvérénél.

Fehér (W)

A teljesen fehér szőrzetért a dominánsan öröklött W gén felelős. Ez a gén biztosítja, hogy a szőrzet teljesen pigmenthiányos legyen az egész testfelületen, ezáltal a bunda fehér színt nyer. A W gén különváltan öröklődik a többi, színért, cirmos mintáért vagy más faktorokért felelős génektől. Tehát genetikailag a fehér macska fehér bundája alatt láthatatlanul hordozza az összes színt, mintát és faktort, beleértve a fehér foltokat, és ezeket a színeket átörökíti utódainak. A fehér bunda mint egy jól szabott lepel, úgy takarja el a többi színt.
Süketség:
Ugyanaz a domináns W gén, amely a teljes fehér színért felelős, okozhat teljes vagy részleges süketséget is akár a fajtatiszta, akár a nem fajtatiszta macskáknál. A fehér macskák egy kis részénél a belső fül érzékelői elfajulnak, ezért a beérkező hangot egyáltalán nem, vagy csak részben tudják továbbítani a hallóidegeknek. A szem színe ebben az esetben nem meghatározó. A süketség nagyban elkerülhető, ha nem pároztatunk fehér egyedeket egymással. A két W génnel rendelkező állatoknál sokkal nagyobb az esély a süketségre.

Teknőctarka (teknőc)

A vörös és fekete szín öröklése:
A macskák fő színei nem domináns vagy recesszív öröklöttek, hanem a nemi kromoszómákkal kapcsolatosak. A nőstényeknek két X kromoszómája van (XX), a hímeknek pedig egy X és egy Y (XY). Az Y kromoszóma biztosítja, hogy a születendő kölyök hímnemű lesz. Azok a gének, amelyek meghatározzák, hogy a szőrzetben lévő pigmentsejtek eumelaninok lesznek, vagy vörös, az X kromoszómában helyezkedik el. Szín tekintetében az Y kromoszómák "üresek". Ez azt jelenti, hogy a hímeknek csak egy olyan génjük van, amely a szükséges információt hordozza a melanin fajtájára vonatkozóan. A vörös és fekete szín öröklésének tekintetében tehát elég az X kromoszómát vizsgálni.
A hímek csak az anyjuktól öröklik színűket (X kromoszóma), míg apjuktól a "színtelen" Y kromoszómát kapják. Ha az anya fekete, akkor minden hím utóda fekete lesz. Ha az anya vörös, akkor kandúr kölykei is vörösek lesznek. Ha az anya teknőctarka, fiai lehetnek feketék vagy vörösek.
A nőstényeknek két X kromoszómájuk van, mindkét szülőtől egy-egy. Ezért náluk a két szülő együttesen határozza meg, hogy a születendő nőstény milyen színű lesz. A melaninok két típusa egymásra nézve nem dominánsak és nem recesszívek, de nem is keverednek, egyszerűen mindkettő megjelenik a nőstény kölyök külsején. Ha az anya fekete, az apa vörös, akkor a születendő nőstények teknőcök lesznek. Ha az nőstény teknőc és fekete hímmel pároztatjuk, születhetnek teknőc és fekete lányok is. Ugyanez a helyzet, ha teknőc nőstényt vörös hímmel pároztatunk. Teknőc és vörös lányok is lehetnek az alomban.
Teknőctarka hímek:
A teknőc hím genetikai képtelenség, mivel ennek feltétele lenne, hogy a hím két X kromoszómával rendelkezzen, ugyanúgy mint a nőstény. Nagyon ritkán azonban születhet teknőctarka hím is. Ez különböző okok miatt jöhet létre:
XXY: A hímnek rendellenes a kódja: XXY az XY helyett. Ez nagyon ritkán fordul elő. Ha mégis, akkor a hím nemzőképtelen.
Kiméra: Néha előfordul, hogy két sejthalmaz nagyon korai embrionális állapotban összeolvad. Ez a két halmaz normális esetben két kölyökként fejlődne tovább, de korai összeolvadásuknak köszönhetően egy kölyök születik belőlük. A jelenséget kimérának hívják. Abban az esetben, ha hímnemű kölyök születik, az nemzőképtelen lesz.

Cirmos

A cirmos mintás macska a domináns öröklött aguti génnel (A) rendelkezik, amelyen keresztül a cirmos minta típusa kifejeződik. A minta úgy alakul ki, hogy az aguti gén többé-kevésbé elnyomja az alapszín képződését, a pigmentációt, a szőrszálak bizonyos részein, ezáltal a sötét és világos színezetű sávok váltakoznak minden szőrszálon, "kihagyva" egyes részeket a színezésből. Ez a színezet felülkerekedik az alapszínen, és aguti háttérrel mintává alakul.
Cirmos mintázatok fajtái:

 • Klasszikus cirmos (classic/blotched tabby)
 • Makréla/Csíkos cirmos (macharel tabby)
 • Pettyes cirmos (spotted tabby)
 • Spriccelt cirmos (ticked tabby)

Forrás:
Esther Verhoef - Macskák enciklopédiája
members.casema.nl