Szfinx ismertetése

TÖRTÉNETE, EREDET

Már az ókor óta léteznek szőrtelen macskákról szóló beszámolók. A szőrtelen macskák létéről tanúskodó első fényképes bizonyíték 1902-ből, Mexikóból került elő. Természetes körülmények között nagyjából 15 évenként születik egy-egy szőrtelen példány. A legtöbb európai szfinxet két teljesen szőrtelen nősténytől származtatják, akik a kanadai Ontario utcáin kóboroltak az 1970-es években. A két állatot egy macskarajongó vette magához, tőle kerültek Hollandiába. Innen indult a fajta tenyésztése. A szfinx avagy kanadai szőrtelen macska a házimacska egyik ritka fajtája, amely természetes mutáció révén jött létre.  

KÜLLEM, TEST

A szfinx szőrtelen, testalkata robusztus, feje ék alakú, füle nagy, bajusza nagyon rövid és merev, de hiányozhat is. Izmos, közepesen nagy macska, mellkasa széles, teste "hordó alakú". Testhossza arányos, hátsó lábai kicsit hosszabbak, mint a mellsők. A mellső lábai közötti távolság miatt kicsit ó-lábú. A mancsai közepesen nagyok és oválisak, hosszú lábujjai és vastag talppárnái vannak. Farka elkeskenyedő, és aránylik a többi testrészhez. Bőrének tapintása talán a meleg őszibarackra ill. nektarinra  emlékeztet. A kölykök bőre nagyon ráncos, a felnőtt állatnál a ráncokat, főleg a fejen lévőket, nagyon nagyra értékelik. Viszont a túlzott ráncosság nem kívánatos. A fajtaleírás szerint a farok végén és a füleken megengedett a szőrzet. Színezetét főként a bőre pigmentációja adja, lehet egyszínű, de tartalmazhat bármilyen mintázatot is. Közepesen nagy a feje, amely kicsit hosszabb, mint amilyen széles, módosított ék alakú, kör-vonala kerek. Az orrvonalon enyhe stop látható. A pofa eleje erős és kerek kell hogy legyen, álla pedig erőteljes. Nagy fülei széles alapúak. Nem lehetnek sem túl magasan a fej tetején, sem túl alacsonyan az oldalán. Szemei nagyok és citrom formájúak, a külső szemzug a fül szélső alapja felé kell hogy mutasson.

GONDOZÁS

A normál szőrzetű macskák bőre faggyút termel, amely védőréteget képez a szőrzet alatt, a szfinx bőre ezt ugyanúgy termeli. A zsíros fedőréteg lerakódik a bőr felszínén, és leginkább a fülben gyűlik össze, valamint a lábujjak között és a karmok körül. A heti egyszeri fürdetés, lehetőleg pH-semleges samponnal, segít tisztán és frissen tartani a szfinx bőrét. A fülüket is hetente kell tisztítani, a karmaikat kéthetente vágni. A karmoknál a bőrt legkönnyebben baba popsitörlővel lehet tisztítani. Testápolóval vagy krémmel tilos a bőrüket bekenni, mert eltömíti a pórusokat. Szeretnek levegőzni ill. napozni, de ügyeljünk rá, hogy lehetőleg a kora délelőtti ill. a késő délutáni napra engedjük csak ki. Soha ne engedjük a tűző napra, amely egyébként pigmentációt okozhat a bőrükön.

JELLEM

A szfinx temperamentumát gyakran így jellemzik: "egy rész majom, egy rész kutya, egy rész macska és egy rész gyerek". Van benne igazság, mivel a szfinx nagyon intelligens, szeretetteljes és játékos macska, amely igényli a gazdájával való kapcsolatot, emellett magabiztos. Minden érdekli!  Bárhol jól érzi magát, még egy zajos családi környezetben is. Amellett, hogy nagyon szeretnek az emberekkel, gyerekekkel lenni, jól kijönnek más macskákkal, kutyákkal is. Egy olyan szocializált macskának, mint a szfinx, igazi szenvedés az egyedüllét, az elszigeteltségbe pedig egyenesen belebetegedhetnek. Ha munkánk miatt keveset vagyunk otthon, biztosítsunk neki legalább egy négylábú - lehetőleg macska - játszótársat. Boldogságukhoz nem fontos, hogy szabad kijárásuk legyen a lakásból, ám ebben az esetben minden lehetőséget meg kell adni neki, hogy bent elszórakoztathassa magát, például szerezzünk be cicabútorokat és játékokat. Ennek nagy hasznát fogja venni, mivel a szfinx, amikor éppen nem alszik, állandóan foglalkozik valamivel. Általában véve borzasztóan jó természetű és barátságos állat. Az agresszió távol áll tőle. A szfinx macska furcsán kommunikatív, nagyon kíváncsi, rendkívüli okos, gyengéd és édes, nagyon szociális. Szeretnek az emberekkel lenni, és élvezik a fizikai kapcsolatot velük. Szeretnek ölben vagy az ágyon a takaró alatt aludni. A szfinxek nagyon figyelmes és kíváncsi teremtmények, gyorsan reagálnak a környezetre és folyamatosan dorombolással fejezik ki elégedettségüket. 

A szfinx cica egy csoda, és aki egyszer a házába visz egyet, meg fogja érteni, hogy ez pontosan mit jelent...és soha többet nem akar már nélküle élni!  :-)
 forrás:macskafajtak.hu