Érdekességek

A dorombolás jótékony hatása

A dorombolás a macskafélék, különösképpen macskák jellegzetes tulajdonsága, berregő-vibráló, 25 és 150 Hz közé eső frekvenciájú hangjelzés, mely általában az állat elégedettségét jelzi. A macskák általában akkor dorombolnak, ha boldogok, elégedettek, de sokszor ellenkező esetben is, a dorombolás nyugtató hatása miatt. A nőstény macska dorombol fialáskor, és később dorombolva "beszélget" kicsinyeivel. Az anyamacska dorombolása ráadásul megnyugtatja a kölyköket, amelyek együtt maradnak a vackukban. A fiatal példányok születésüktől fogva tudnak dorombolni, valószínűleg azért alakult ki ez a képességük, mert jelentősen elősegíti az életben maradásukat. A dorombolás egyes vélemények szerint biomechanikus gyógyító mechanizmus. Az 1976-os orvosi feljegyzések azt igazolják, hogy a macskák a vártnál gyorsabban gyógyulnak fel a magasból való leesés során szerzett sérüléseikből. 132 eset alapján a zuhanások átlagos magassága 5,5 emelet volt és a macskák súlyos sérüléseket szenvedtek el. A macskák 90%-a túlélte a zuhanást. A legnagyobb magasság, ahonnan macska leesett és túlélte, 45 emelet volt. 1996-ban Dr. Clinton Rubin és munkatársai azt találták, hogy kis erősségű, 20-50 Hz közötti frekvencia növelte a vastag bordák csontsűrűségét. Egy másik kutatásban kis erősségű, alacsony frekvencia alkalmazása elősegítette sérült inak és izmok gyógyulását. 50-150 Hz közötti vibráció az esetek 82%-ban csökkentette a páciensek fájdalomérzetét, akik akut vagy krónikus eredetű fájdalomban szenvedtek.1999-ben M. Falempin és S.F. In-Albon felfedezte, hogy 120 Hz-es mechanikus vibráció csökkentette az ínsorvadást. Az orosz sportorvoslásban 18-35 Hz közötti mechanikus rezgést alkalmaznak, ami elősegíti a feszült izmok ellazulását és növeli az inak nyújthatóságát. Összefoglalva: a 20-140 Hz frekvenciájú rezgéseknek gyógyító hatása van csontnövekedés, csonttörés, fájdalom, gyulladás, sebgyógyulás, izomnövekedés, ínsérülés, ízületek mozgathatósága esetén.

Műszeres vizsgálatok is igazolták, hogy ha az ember doromboló macskát tart az ölében, mintegy 20%-kal csökken a vérnyomása. Akik együtt élnek házi kedvenceikkel, azoknak tartósan alacsonyabb a koleszterinszintjük, a vérnyomásuk, valamint a stressz-szintjük.

A macskák titokzatos szokásai

Minden macskatartó tudja, hogy cicájának többféle titokzatos és gyakran nehezen megmagyarázható szokása is van.
Ami egy macskát sosem tartott ember számára elképzelhetetlen, az egy macskatartó számára természetes. Nem kutatja az okokat, csak lakonikusan tudomásul veszi azt, amit lát, mondván - "Azért csinálja, mert macska."

 Bolondtízperc

A macska olyan mint egy felhúzott rugó, annak ellenére, hogy nem sokat kondizik. Néha egy-egy izometrikus gyakorlat - nyújtózkodással gondozza a ruganyosságát - és azzal le is van tudva a testmozgás.
Persze így az energia felhalmozódik bennük, amit le kell vezetni. Mivel a macskák alapvetően éjszakai ragadozók (még az is, amelyik egész éjszaka a gazdája mellett alszik az ágyban) szervezetük úgy gazdálkodik az energiájukkal, hogy éjszakai felhasználásra tartalékol belőle a legtöbbet. Akkor is ha nem vadásznak. Ezért azután ahogy elkezd világosodni a macska szeme kipattan és nekiáll, hogy levezesse a felgyülemlett energiáit. Na ilyenkor jön a bolondtízperc. Féktelen rohangálás, mászás, ugrálás és csúszkálás, mindenen keresztül, míg végül épp oly hirtelen vége szakad az őrületnek, mint ahogy elkezdődött.

(Csak zárójelben említjük, hogy egy futó macska sebessége akár az 50 kilométert is meghaladhatja.)

Dörgölőzés a gazdához

A macskatartók - és macskát nem tartók - 99.9%-a meg van győződve arról, hogy egy macska azért dörgölőzik az emberhez mert hízelegni akar neki.
Nos, ez a világ egyik legstabilabb tévhite. Erről ugyanis szó sincs. Amikor egy oroszlán a szavanna fájához dörgölőzik, szerinted hízeleg? Bármilyen meglepő, de egy macska pontosan ugyan azért dörgölőzik egy szék lábához vagy a szekrény sarkához, mint amiért a gazdájához. Egyszerűen megjelöli a fejénél kibocsátott feromonokkal. Te az övé vagy és ezt a kapcsolatot tudja meg mindenki, aki a közeledbe kerül. Persze árnyalhatnánk a képet, ha azt mondanánk, hogy mindezt örömmel és büszkeséggel teszik a macskák, de az etológusok ettől valószínűleg a hajukat tépnék. Az igazság az, hogy célját tekintve a dörgölőzés nem sokban különbözik attól, mint amikor a hím macskafélék spricceléssel megjelölik a területük határait.

(Kedves macskatartó, ne legyél elkeseredve! Ettől a ténytől függetlenül a macskád változatlanul kedvel téged, csak kedvelésének nem a dörgölőzés a jele.) :D

Macska a dobozban

A macskatartók jól tudják, hogy kedvenceik előtt nincs lehetetlen és minden lehetséges helyre belebújnak. Legyen az egy fiók, virágcserép, nejlon szatyor vagy akár egy méretesebb leveses tál. A pálmát azonban minden kétséget kizáróan a kartondoboz viszi el. Egy szimpatikus karton doboz minden bizonnyal a világ egyik legvonzóbb helye egy macska számára. Szinte hipnotikus vonzerőt gyakorol rájuk. Egy ilyen dobozt elég, ha csak közelítjük a földhöz és hopp, a jelenlévő macska már benne is van. Ez a "muszáj belefeküdnöm" mánia annyira erős a macskáknál, hogy még egy földre rajzolt - dobozt formázó - téglalapba is azonnal belehelyezkednek. Ez a jelenség persze a kutatók figyelmét is felkeltette, ezért utána jártak a dolognak. Egyfelől kiderítették, hogy a dobozban lévő macskában - tulajdonképpen az oldalára ható nyomás eredményeként - endorfin szabadul fel. Az endorfin pedig nem más, mint a természet ópiuma, boldogsághormonja. Vagyis ettől igen jól érzi magát ő-cirmossága és ráadásul az endorfin hatására jelentősen csökken a stressz szintje is. A kísérletek eredményei rámutattak, hogy minden esetben, amikor új helyhez, környezethez szoktatunk macskákat egy doboz, egy rejtekhely biztosításával jelentősen felgyorsítható ez a folyamat.

Ez pedig nem csak az új macskának, hanem az új gazdának is előnyére válik.

Ráfekszik a cuccaidra (és rád is).

Itt csak a természetben élő macskaféle rokonok megfigyelésből származó tapasztalatokból próbálhatunk következtetéseket levonni. Valószínűleg egyszerűen csak az a magyarázat, hogy szeret a közeledben és a figyelmed fókuszában lenni. Ezért aztán minden tőle telhetőt meg is tesz. Ráfekszik a laptopodra vagy rágcsálja a ceruzádat miközben persze használod ezeket a dolgokat. Melléd kuporodik a fotel karfáján, vagy az öledbe gömbölyödik esetleg egyenesen rád fekszik az ágyban. Ennek a kedveskedő és kitüntető - néha már agyra menő -figyelemnek nem csak emberek, hanem bármely más, a macska közelében élő állat is a célkeresztjébe kerülhet. Vérmérséklet kérdése, hogy ki meddig tolerálja ezt a kitüntető figyelmet.

Forrás: https://www.mosthallottam.hu/category/allat/

Érdekes tények a macskákról Forrás: internet,https://www.joy.hu

1. Nagyon érzékenyek a különböző vibrálásra, rezgésre, emiatt a földrengést már 10-15 perccel korábban észlelik az embereknél.

2. Nincs verejtékmirigyük, csak a mancsukon keresztül izzadnak.

3. Sok cica még a nagy távolság ellenére is simán hazatalál. Ebben az van segítségükre, hogy a napfény szöge alapján tájékozódnak, ráadásul az agyukban vannak mágneses sejtek is, amik iránytűként működnek.

4. A cicák orra olyan, mint a mi ujjbegyünk, pontosan úgy lehet őket innen megkülönböztetni, mint minket az ujjlenyomatunkról.

5. A cicák átlagosan életük kétharmadát töltik alvással.

6. A cicák többféleképpen is képesek meggyógyítani az embereket: a dorombolásuk erősíti az immunrendszert, a testhőjük gyulladáscsökkentő, a mágneses mezejük pedig hangulatjavító hatású.

7. A nőstény cicák általában jobb mancsosak, a hímek pedig balosak.

8. A macskatulajdonosoknak 30 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy szívrohamot kapjanak.

9. A macskák agya biológiai értelemben közelebb áll az emberekéhez, mint a kutyáké. Például az agyunk ugyanazok része dolgozza fel az érzelmeket.

10. 20 izom kell a fülük mozgatásához (az embereknek hat).

11. Több mint száz különböző hang kibocsátására képesek, míg a kutyák csak tízre.

12. Ezerszer több adatot képesek tárolni, mint egy iPod.

13. Testhosszuk hatszorosára képesek felugrani.

14. Füleiket 180 fokban képesek mozgatni, akár külön-külön is.

15. Meg tudják inni a tengervizet, a veséjük kiszűri a sót.

16. A kismacskák egyhetes koruktól álmodnak, és azért alszanak olyan sokat, mert alvás közben nőnek.

17. Három mérföld/órával gyorsabban futnak, mint Usain Bolt jamaicai sprinter. Rekordja 27 m/ó, a macska 49 kilométeres sebességgel képes futni rövid távon.

18. Azért nem tudnak lemászni a fákról, mert karmaik egy irányba mutatnak. Csak akkor tudnak lejönni, ha olyan irányban próbálnak meg lekeveredni onnan, ahogy felmentek.

19. 230 csontjuk van (az embereknek 206).

20. Majdnem kétszer olyan gyorsan ver a szívük, mint az embereknek.

21. Életük 70 százalékát átalusszák.

22. A macskák nem érzik az édes ízeket.

23. A macskamasszázs - amikor pl. az ágyban fekszel és ő hátadon állva gyömöszöl a mancsával - azt jelenti, hogy a saját területének tekint téged.

24. A kandúrok hímvesszőjén apró tüskék vannak. Ezek ráadásul hátrafelé néznek, így igen nagy fájdalmat okoznak a nőstény macskának, amikor a kandúr kihúzza a péniszét a nőstényből. Ezért is adnak ki elviselhetetlenül éles és erős hangokat a nőstény macskák a nász alatt. A fájdalom az ovuláció serkentésére szolgál.

25. A testméretéhez viszonyítva az emlősök közül a macskának van a legnagyobb szeme.

26. A macskák szervezete az emberével ellentétben képes előállítani C-vitamint, mégpedig kifejezetten nagy mennyiségben.

27. A macskák kulcscsontja szabadon mozog, hogy átpréselhessék magukat egészen kicsi réseken is.

28. Meghallják a 64 kHz magasságú hangokat is. Az ember nagyjából 20 kHz-ig hallja.

29. A macskák azért nyalják magukat, hogy az illatodat eltávolítsák.

30. A fehér cicák süketség előfordulási aránya igen magas.

31. Azt mondják a macskáknak kilenc élete van. Nagy segítség számukra kitűnő egyensúlyérzékük és ügyességük.

32. A teknőctarka cicák szinte mindig nőstények. Ha mégis hímek, akkor terméketlenek, őket hívják kimérának.

33. A vörös macskák viszont szinte kivétel nélkül kandúrok.

34. Az orruk összeérintésével köszönnek.

35. Látják a színeket.

36. A macskák csak emberekkel való kommunikációjuk során nyávognak, egymás között teljesen más jellegű hangokat hallatnak.

37. A cicák tényleg a talpukon landolnak, mert esés közben ösztönösen úgy változtatják a testhelyzetüket. Először a fejüket fordítják a megfelelő irányba, majd a törzsüket, végül a végtagjaikat, aztán a hátuk görbítésével tompítják az esést.

38. A macskáknak sajátos járásuk van, ami csak két másik állatra jellemző. Ha jobban megfigyeled észreveheted, hogy a macska mind a bal lábát, mind pedig a jobb lábát egyszerre mozgatja, nem felváltva, egyszer a balt, majd a jobbat, ahogyan a kutyák. Ezáltal sokkal mozgékonyabbak és halkan tudnak járni. Végül is a macskák ragadozó állatok és az ösztöneiknek nem tudnak szemet hunyni. A tevének és a zsiráfnak is ugyanilyen a járása.

39. 285 fokos perifériás látással és a miénknél hatszor fejlettebb éjszakai látással rendelkeznek.

40. A kiscicák süketen és vakon születnek. Csupán az ötödik napon nyitják ki a szemüket, látásuk és hallásuk pedig csak két hetes koruk körül kezd kifejlődni. Mire eléri a felnőttkort, a macskának hihetetlen hallóképessége lesz, messze túl haladva az emberekét.

41. Bútorkaparás. Élesíti a karmait - gondolnánk sokan. Nos van benne igazság, de ez is afféle látványos területmegjelölés, ugyanis a cica talpában is találhatók illatmirigyek, melyekből a kaparás során az illat felszabadul és felkerül a kiválasztott (általában az általunk leginkább kedvelt) bútordarabra.

42. Amikor grimaszolnak, általában ízlelnek. Különleges légzéskontrolljuk van, mely során ízlelik-érzékelik a levegőt.

43. Bizonyíték támasztja alá, hogy háziasított macskák már Krisztus előtt 3600-ban éltek - kétezer évvel az egyiptomi fáraók előtt.

44. A világ leghosszabb példánya 122 centiméteres.

45. Öt ujj található első mancsaikon, négy a hátsón, kivéve, ha polidaktilek, ún. "Hemingway-macskák" - az író imádta a hüvelykujjas állatokat.

46. Testhosszuk hatszorosára képesek felugrani.

47. Változtatnak a hangszínükön, hogy manipulálják az embert. Ha kaját akarnak, imitálhatnak egy csecsemőt is.

48. Mikor döglött állatot hoznak neked, azt akarják mondani: "nesze, te szerencsétlen, pocsék vadász vagy".

49. Érzékelik az ultrahangot, így elvileg hallják a delfineket.

50. Isaac Newton találta fel a macskaajtót, mivel saját macskája, Spithead állandóan félbeszakította a fénnyel való kísérleteit, mikor nyitogatta az ajtót.

51. Minél többet beszélsz a macskádhoz, annál gyakrabban fog felelni neked.

52. Meglehetősen intelligens, beidomítható egyszerű parancsok végrehajtására vagy szerkezetek működtetésére - illetve képes önállóan is kisebb feladatok betanulására.

53. Kínában a macskát az ártó szellemek és démonok mágikus erővel felvértezett ellenségének tekintették.

54. Éjszakai életmódot folytató állatok lévén a macskák (elsősorban a fiatalabb példányok) gyakran hiperaktívvá és játékossá válnak az esti vagy a hajnali órákban. Az ilyen időszakokat "esti/éjszakai őrületnek" vagy "fél órás őrjöngésnek" is nevezik.

55. A macska vérmérséklete nagyban függ fajtájától illetve tartási körülményeitől. A soványabb példányok általában aktívabbak testesebb társaiknál.

56. A macska normál testhőmérséklete 38-39 °C. A macskának hőemelkedése van vagy lázas, ha a testhőmérséklete eléri a 39,2 °C -ot vagy feljebb emelkedik, amennyiben pedig 37,5 °C alá csökken, akkor kihűlt. Összehasonlításképpen az ember normális testhőmérséklete körülbelül 36,8 °C.

57. A macskák élvezik a meleget és a napsütést, gyakran alszanak napos helyeken. Magasabb hőmérsékleten érzik jól magukat, mint az emberek, akik számára a 44,5 °C-nál nagyobb bőrfelszíni hőmérséklet már nehezen elviselhető, míg a macskák akkor kezdik kellemetlenül érezni magukat, ha a bőrük 52 °C-ra melegszik.

58. A macskák képesek hosszú időn át mozdulatlanok maradni, különösen a zsákmányra való várakozás közben.

59. A macskák képtelenek pusztán vegetáriánus étrenden élni, mivel ekképpen nem tudják előteremteni azokat a számukra szükséges tápanyagokat, melyeket a növények nem vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak. Ezek közé tartozik a taurin, az A-vitamin (a macskák szervezete nem képes a növényekben nagy mennyiségben jelen levő A-provitamin A-vitaminná való átalakítására) és ide tartoznak egyes zsírsavak is.

60. Némelyik példány rajong az illatos macskamentáért. Bár általában nem eszik meg, gyakran hemperegnek rajta, tapogatják és esetenként meg is rágják (hogy a vomeronazális szervük segítségével jobban meg tudják vizsgálni). A hatása aránylag rövid ideig, legfeljebb egy órán át tart, azonban néhány órával később újra felkeltheti az érdeklődésüket.

61. Más emlősökkel ellentétben akár önként éheznek is, még akkor is ha olyan ételt kapnak, ami elég ízletes vagy olyat, amelyet korábban szívesen elfogyasztottak.

62. A macskák rendkívül igényesek a tisztaságot illetően, akár napi 3 órát is eltölthetnek tisztálkodással.

63. A legnagyobb különbség a macskák és kutyák (melyekkel gyakran hasonlítják össze őket) társas viselkedése között az, hogy a macskáknak nincs kollektív túlélési stratégiájuk vagy "falka mentalitásuk"; ami mindössze annyit jelent, hogy maguk gondoskodnak alapvető szükségleteikről (például egyedül keresnek élelmet és védekeznek támadás esetén). Ez azonban nem aszociális magatartás. Talán a legjobb példa a macskák természetes viselkedésére az elvadult példányok kolóniákba való szerveződése, melyekben az egyes tagok magukról gondoskodnak.

64. Egyedülálló a tájékozódási képességük, amely a madarak égitestek és mágneses terek alapján történő tájékozódásához hasonlóan működik, lehetővé teszi hogy akár több száz kilométeres távolságból is hazataláljanak. Emellett (jelenleg még nem tisztázott módon) az általuk ismeretlen helyre távozó gazdájukat is tudják követni.

65. A szobában tartott macskák általában 14-20 évig élnek, noha a Guinness Rekordok Könyve szerint a legöregebb ismert macska 34 éves volt.

66. "Egyetlen állatfaj sem alakított ki olyan meghitt viszonyt az emberrel, s őrizte meg annyira mozgási és cselekvési szabadságát, mint a macska. " Desmond Morris