GONDOZÁS

Mielőtt a kiscicát hazavinnénk, különböző felszerelésekre lesz szükségünk. Itt most csak a feltétlenül szükséges felszerelésekről készítettem egy listát. (Az árak attól függnek, hogy hol és milyen minőségben vásárolunk. Van több internetes áruház, ahol otthonról kényelmesen kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő felszerelést. /abc zoo, zooplus, petissimo stb./)

 • tálka ételnek és italnak
 • étel /száraz táp ill. konzerv ill. hús /
 • cica WC
 • alom
 • alomlapát
 • zacskó a használt alomnak
 • fekhely
 • kaparófa
 • cicasampon
 • törölköző
 • szállító boksz
 • vastag pléd
 • fülpucoló pálcika
 • nedves törlőkendő
 • karomvágó olló
 • játékok
 • 2 db ruha

Első nap otthon, összeszoktatás 

Első napokban az újonnan érkező cicát érdemes az egyik szobába tenni, és ott tartani, hogy azt ismerje meg, ne vesszen el a nagy lakásban, mert akkor a kanapé alatt fog tölteni egy hetet biztosan. Ha már abban a szobában volt 2-3 napot, kapott enni, van wc-je, játéka, és simogatás is jutott neki, akkor ott már jól fogja érezni magát. Ez után lehet neki engedni, hogy nagyobb területet fedezzen fel a lakásból. Ha megijed a nagy tértől, idegen zajoktól, vissza fog futni a már jól ismert "szobájába", ahol biztonságban érzi magát, ezért ennek a helyiségnek az ajtaját mindig hagyjuk nyitva számára. Más a helyzet, ha már van otthon cicánk. Egy gyors vírustesztet (FeLV, FIV) mindenképpen csináltassunk meg, és ha az eredménye negatív, akkor kezdhetjük az összeszoktatást. (A teszt ára kb. 10 000 Ft). Az legyen az első lépés, hogy ismerjék meg egymás szagát. Kérjünk családtagjainktól segítséget, vegyünk az ölünkbe egy-egy cicát, első mancsaikat kissé átölelve (nem leszorítva), csak, hogy ne tudjanak egymás felé kapni, és nehogy rossz élményt okozzanak egymásnak, és így hagyjuk, hogy ismerkedjenek. Ezt pár napig csináljuk, aztán összeengedhetjük őket. Persze territoriális viták még így is előfordulnak. Szfinx cica esetén nem javasoljuk a kijárósságot, csak a lakásban való tartást. 

Lakás 

Akinek még nem volt cicája, nem is tudja, hogy ők milyen más szemszögből nézik a világot. Nekünk van, ami fel sem tűnik, a cicák viszont azonnal ugranak rá. Emiatt, sok veszély leselkedik rájuk a lakásban, amiről amatőr kezdő macskatartóként nem is gondolnánk, hogy baj lehet belőle. Kis odafigyeléssel elkerülhető, és néhány hónap macskatartás után, már pontosan tudni fogjuk, mire kell ügyelnünk. Persze láttunk már nagyon rendetlen lakást sok macskával, és nem lett baj, de kedvenc cicánk életét ne bízzuk a szerencsére. A következő felsorolás ijesztően fog hatni, a legrosszabb kimenetelt vettük figyelembe, hogy sikerüljön felnyitni a cica gazdik szemét, és vegyék komolyan az alább felsoroltakat.

 • Tűzhelyen felforralt vizet, lábast, levest ne hagyjunk felügyelet nélkül, nehogy a cica magára borítsa, és leforrázza magát vele.
 • Ha elektromos tűzhelyünk van és főztünk, tegyünk utána a forró tűzhelyre egy üres edényt, egy pohár vizet bele, hogy ha a cica felugrik, nehogy megégesse magát.
 • A mosogatóban, csöpögtetőben ne hagyjunk éles késeket, vagy üvegpoharakat, mert a cica összetörheti, és megvágja magát vele.
 • Ne hagyjunk elől üres zacskókat, mert a cicák szeretnek belebújni, rátekeredhet a fejükre, és megfulladhatnak.
 • Bár minden képeslapon régen pamutgombolyaggal ábrázolták a cicákat, de valójában nagyon veszélyes játék, ha letekeredik a gombolyag, és le is nyelheti.
 • Ne tartsunk olyan növényeket a lakásban, amik a cicákra nézve mérgezőek lehetnek.                                          - Amarillisz (hölgyliliom) - Azálea - Begónia - Borostyánfélék - Buzogányvirágok (Dieffenbachia-fajták) - Büdöske - Filodendron - Gyöngyvirág - Hortenzia - Jácint - Kankalin-félék (Primulaceae) - Kúszónövények (Filodendron-fajták) - Leander - Mikulásvirág - Nárcisz - Rododendronok és azáleák.
 • Tegyünk el minden olyan tárgyat, amit leverhetnek a polcokról, és veszélyt jelentenek rájuk nézve. Pl. váza, üveghőmérő stb.
 • Az áramzsinórokat húzzuk kábelcsatornába, gégecsőbe, hogy a cica ne tudja elrágni, és nehogy áramütést kapjon.
 • A mosógépbe, mosogatógépbe és szárítógépbe mindig nézzünk bele bekapcsolás előtt, nincs-e benne egy cica.
 • Ágyneműtartó lezárásánál nézzük meg, nem csukjuk-e oda a cicát.
 • Ablakot csak lebukóra nyissunk, mert a szúnyogháló nem akadály, karmával felhasítja, és máris bottal üthetjük a macskánk nyomát.
 • Ne hagyjuk a cicát felügyelet nélkül nyílt égésterű kandallóval, hősugárzóval egy térben.
 • Ne hagyjunk elől gyógyszert, mert ha megeszi, végzetes lehet. Ugyanez igaz a takarító szerekre is.
 • Ne hagyjunk elől olyan ételt, ami a számára tilos. Pl: mazsola, mogyoró kis kínálóban kirakva a nappaliban.
 • Apró dolgok ne maradjanak elől: fülbevaló, csavar, szétesett tollak, gombok. Megehetik és megfulladhatnak tőle, ill.megeshet, hogy sosem találjuk meg őket :D
 • A lakásban lévő akváriumnak legyen biztos és nem törékeny teteje

Vannak olyan dolgok, amik a cicára veszélytelenek, de lakásunk védelme érdekében érdemes ezeket is figyelembe venni:

 • A telefonok töltői nem 220-al működnek, ezért áramütést nem okoznak, de annál nagyobb bosszúságot okoz nekünk, ha mindig újat kell venni, mert "valaki" elrágta.
 • A függöny elég csábító a cicáknak, főleg ha még egy légy is van rajta, ezért vagy tegyünk le a függönyről, használjunk rolettát, vagy kössük ki oldalra, akkor nagyobb biztonságban van.
 • A ferde tetőtéri ablakok macska biztossá tétele.
 • amennyiben egyéb állatot is tartunk, pl. teknős, madár, hörcsög stb. ezek ketrecét tegyük biztonságos helyre, nehogy a macska leverje, összetörje stb.

Etetés

Mielőtt magunkhoz veszünk egy cicát, az első amin el kell gondolkodnunk, hogy mit adjunk neki enni. Ha tenyésztőtől vásároltuk, akkor könnyű dolgunk van, mert kapunk tőle egy kis csomagot, amiben ad abból a száraz tápból vagy konzervből amit addig evett a cica. Otthon etessük ezzel tovább, és mivel ez valószínűleg csak pár napra lesz elég, vásároljuk meg neki ugyanazt, amit a tenyésztő javasolt, még akkor is, ha a későbbiekben nem így, vagy nem ezzel szeretnénk etetni. Az elején épp elég változás neki, hogy új otthonba került, akár kölyök, akár felnőtt macskáról van szó, legalább az étrendjében ne legyen változás, egye a megszokott ételét. 2-3 hét eltelte után kezdhetjük el átszoktatni arra a táplálékra, amivel mi szeretnénk etetni. Sajnos a cicákat átszoktatni egyik ételről a másikra, nem könnyű feladat. Ha a cica pl. eddig Royal Canin tápot evett, és mi Orijennel szeretnénk etetni, akkor az átszoktatás a következőképpen történjen. Tegyünk a tálkájába a régi megszokott száraz tápból, és tegyünk bele pár szemet az újból. Majd folyamatosan napról-napra növeljük az új táp mennyiségét a tálkában. Eltelik 7-10 nap is, mire már csak az új tápot kell a tálkájukba tenni, és elhagyhatjuk a régit. Ha hirtelen történik a tápváltás, akkor a cicánk komoly, hosszan tartó hasmenést kaphat. Előfordulhat az is, hogy a cica eszi a megszokott tápját már, majd új zacskót bontunk, és attól is hasmenést kap. A zacskón nincs feltüntetve, de megváltoztatták az összetételét a tápnak, és a cica érzékeny gyomra, bélrendszere azonnal reagál rá. Ezért javasolt, hogy hiába adjuk ugyanannak a gyártónak ugyanazt a fajta tápját, már akkor bontsunk új zacskót, mikor még van a régiből, és azt is 2-3 napig keverve adjuk. Sokan úgy etetik a cicájukat, hogy egész nap kint van előtte a száraz eledel, és mást nem is kapnak. Aztán vannak, akik a száraz táp mellé esténként adnak egy alutasakost, vagy konzervet. Vannak nyers hússal etetők is, és persze vannak, akik konyhai maradékokat adnak a cicának. Nézzük egyenként, és mindenki ott teszi le a voksát, ahol akarja, az ép ész helyes döntést tud hozni. 

1. Sokan preferálják a nyers húsos etetést. Valóban jó megoldásnak tűnik, de nagy körültekintést és odafigyelést igényel a megfelelő összetétel kialakítása. Nyersen sertéshúst adni tilos! A sertéshúsban található Aujeszky vírus emberekre ártalmatlan, de a cica, ha megfertőződik vele, 24 óra alatt belehal. Ezért semmilyen esetben se adjunk nyers sertéshúst!!! Sajnos ma Magyarországon erre nem vizsgálják az emberi fogyasztásra szánt sertéshúst, mert embereknél nem okoz panaszt. Ugyanez a vírus megfertőzi a vaddisznókat is, tehát így a nyers vaddisznó hús sem megengedett! Mindenképpen tegyük a fagyasztóba 2 hétre a húst azaz a húskeveréket, és csak utána adjuk nyersen a cicának. Szoktak adni még nyersen nyulat és marhát. A barf etetésről rengeteg anyag található az interneten és a facebookon is. Vannak kimondottan barf etetésre szakosodott boltok, ahol készen is megvásárolhatjuk a húskeverékeket. 

2. Az alutasakosakat és a konzerveket vehetjük egy kalap alá. Szaftos, illatos, finomnak tűnik. DE mi van benne valójában? Olvassuk el a zacskóján. Az egyik valóban legjobb, és szinte legdrágább prémium táp gyártó cég alkutasakosa 125 gramm 400 Ft, és a hústartalma 4%. A többi összetevője hulladék, szója és levegő. Próbáljuk meg, hogy kint hagyjuk egy napig egy tálkában olyan helyen, ahol a cica nem fér hozzá. Estére a guszta kis falatkák kiszáradnak, és morzsák maradnak a tányérban. Tápértéke 0 ennek az ételnek, és az a 4% hús is csirkebőr volt, és a kakas taréja beledarálva. Vannak magasabb hústartalmú konzervek is, ezeknek valamivel nagyobb a tápértékük, de a lényeg, hogy csak konzervvel etetni szintén nem egészséges a cica számára. 

3. A száraz tápok kényelmesek, gyorsan tálalható, kint lehet hagyni egész nap, nem romlik meg, a cicák szeretik, igaz, legtöbbször csak azt az egy fajtát, amihez hozzá lettek szoktatva. Miért is ne etetnénk ezzel? Praktikusnak és jó megoldásnak tűnik. A tenyésztő is ezt javasolta, a szomszéd is ezzel etet . . .DE nézzünk kicsit a dolgok mögé. A száraz tápok között óriási különbségek vannak. Léteznek olyan kis állateledel boltok, akik árulnak száraz tápokat, 50 kilós zacskókból kiméregetve kilónként. Márkájuk sincs, az összetételükről pedig végképp nincs fogalmunk. Ez a legrosszabb, amit választhatunk. Léteznek a komolyabb állatáruházakban, hipermarketekben kaphatóak, akik támogatnak macskakiállításokat, szerveznek nyereményjátékokat, a csapból is ők folynak, hát még a TV-ből, és véleményük szerint, a macskák csak az ő terméküket vásárolnák. Ez egy másik kategória, azért jobb, mint a márkátlan hulladék, és általában a cicák szeretik is a termékeiket, falják, imádják, függnek tőle ... mint mi emberek a colától, a dohányzástól és a kábítószertől. Sajnos a cicák tápját is úgy rakják össze, hogy kialakítson egy függőséget, és ne kelljen neki már más táp, se más étel - már a levesből a főtt hús sem ízlik, csak az az egy bizonyos macskatáp. Ezek a középkategóriás tápok. A száraz tápok harmadik kategóriája, amik ha már száraz táp közül kell választani, a legjobbak, a prémium minőségű és árú tápok. Itt Magyarországon 2-3 olyan van, ami minden további nélkül nagy állatáruházakban beszerezhető, a többi fajta prémium táp pedig interneten keresztül rendelhető. Ha már választanunk kell, akkor ezek közül válasszunk. Bármely minőségű száraz tápot is választjuk, mindegyikre igaz, hogy a macskák veséjét tönkre teheti, ha nem iszik mellé eleget a cica. Joggal vetődik fel a kérdés mindenkiben, hogy mivel etessünk akkor? Mindenki döntse el maga, hogy melyik a szimpatikus számára. 

4. Vega táp - ez egy viszonylag új dolog. Úgy gondolom, hogy a macska ragadozó, ebből következik, hogy húsevő állat. A mesterségesen növényi összetevőkből előállított táp etetése hosszú távon, nem tudom milyen következménnyel jár. Egyenlőre fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban.

Tiltott ételek:

 • alkohol
 • hüvelyesek
 • citrusfélék
 • cukor
 • csokoládé
 • hagyma
 • mazsola
 • datolya
 • mogyoró félék
 • kakaó
 • szőlő
 • k betűs zöldségek/karalábé, káposzta stb.

Itatás 

A macskák tápláléka a természetben 70-75% vizet tartalmaz. Az ember testének 60-70%-a víz, az egér testéről nincs információnk, hogy mennyi vizet tartalmazhat, de valószínűleg hasonló. Ezért a macskákban az evolúció során nem alakult ki a szomjúság érzet, mert normális körülmények között nincs szükségük arra, hogy igyanak, hisz elég vizet visznek be a szervezetükbe a táplálékkal. A száraz tápoknak csak a 8-10 %-a víz. Tehát ha azt szeretnénk, hogy a cicánk a természethez hasonlóan táplálkozzon, azaz a tápláléka 70-75%-a víz legyen, akkor minimum KÉTSZER annyi vizet kellene elfogyasztania, mint amennyi tápot eszik. Tehát egy kis tálka száraz táp elfogyasztása során, két ugyanakkora kis tálnyi vizet kéne, hogy megigyon mellé a macska. Ugye belátjuk, hogy ez elképzelhetetlen. A tény az, hogy a cicák a száraz tápok mellé keveset isznak, ezáltal koncentrált a vizeletük, ennek következtében kialakulnak a veséjükben különböző kristályok, kövek, amik gyulladáshoz, majd vesebetegségekhez, veseleálláshoz vezetnek. Ezért cicánk itatása az egyik legfontosabb feladatunk. Ha kizárólag száraz táppal etetjük, biztosan nem fogjuk tudni a megfelelő folyadékbevitelt biztosítani a számára. "Ivókedvét" növelni tudjuk azzal, ha több helyre, különböző tálkákban teszünk le neki friss vizet, amit naponta minimum egyszer cserélünk. Bár a műanyag tálka nem egészséges, az üveg veszélyes, a fémből pedig gyakran előfordul, hogy nem szeretnek inni a cicák. Ezért tapasztalatunk szerint, a komolyabb, tartós kerámia tálak a legjobbak, amik laposak. A cicák szeretnek pancsolni, és ilyenkor bele-bele isznak játék közben a vízbe, ezért engedjük meg nekik, hogy a csapból folyó vízzel játszanak, igyanak. Lehet itató kutakat kapni, kimondottan cicák számára, tapasztalatom szerint, szeretik a cicák.


Gondozás

A cicáknak is pont ugyanúgy szükségük van az ápolásra, ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjanak, mint az embereknek. A mosdást ők maguk is megoldják több-kevesebb sikerrel, de azért nem ennyiből áll az egész. Fürdetés igény szerint havonta. Minél gyakrabban fürdetjük a szfinxet, annál jobban koszolódik a bőre. Fontos itt megjegyeznem, hogy a cica bőrének piszkolódása nagymértékben függ a genetikai örökségétől, valamint a tápláléktól. A szfinx bőrét ne kenjük be semmivel, mert eltömíti a pórusokat és bőrgyulladást okozhat. Tehát fürdetés fázisai speciális samponnal.

 • Mindenképp javasolt, hogy először ne egyedül fürdessük a cicát. Legjobb megoldás, ha segítőnk fogja a cicát, mi pedig samponozzuk, és öblítjük.
 • Ügyeljünk rá, hogy a fürdőszoba megfelelő hőmérsékletű legyen, hogy a cica meg ne fázzon.
 • Készítsünk a fürdőszobába minden kelléket.
 • Engedjünk a lavórba vagy a kádba annyi langyos vizet, hogy kb. a macska hasáig érjen.
 • Tegyük a lavórba/kádba a macskát, majd a kezünkkel óvatosan meregessük rá a vizet úgy, hogy mindenhol vizes legyen, de a fülébe, szemébe és orrába ne menjen.
 • A fejére ne öntsünk vizet, nedvesítsük be a tenyerünket, és simítsuk át vele a buksiját, az elegendő lesz. Tartsuk a cicát határozottan, de ne szorítsuk erősen. Beszéljünk hozzá, nyugtassuk.
 • Tegyük a cicára vagy egy mosdókesztyűre/szivacsra a sampont, figyeljünk, hogy ne menjen a sampon se az állat szemébe, orrába, fülébe. Óvatosan dörgölgessük át a testét, majd tiszta, langyos vízzel öblítsük le.
 • Vegyük ki a cicát a lavórból/kádból és csavarjuk törölközőbe. Alaposan töröljük meg törölközővel.
 • Ne használjunk hajszárítót!
 • Adjunk rá ruhácskát és csavarjuk egy meleg takaróba.
 • Célszerű ilyenkor elvégezni a fültisztítást és a karomvágást.


Fültisztítás 

Hetente fülpucoló pálcikával, ill. nedves vattakoronggal vagy babáknál használatos nedves törlőkendővel. Semmit ne öntsünk a cica fülébe! Amennyiben nagyon sok váladék termelődik a fülében, kapható állatpatikában kimondottan cicáknak való fülcsepp. Ez fellazítja a váladékot a fülében, aminek egy része mikor rázza a fejét, kirázódik, ill. könnyebben kitisztítható.   

 


Karmok 

Szoktassuk rá a cicát kaparófa használatára, így kevesebb eséllyel fogja a körmét a bútorainkon élezni. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük, ha látjuk, hogy valamelyik bútoron élezni kezdi a karmát, fogjuk meg, vigyük a kaparófához, és helyezzük rá két mellső mancsát, közben esetleg imitálhatunk kaparó mozdulatokat vele, mire magától fogja csinálni a macska. Tenyészetünkben, a kicsik kaparófára szoktatottak. A karomvágáshoz speciális macska karomvágó ollót használjunk. Figyeljünk rá, hogy a karom végéből csak 1-2 mm-t csípjünk le, nehogy belevágjunk a karomágyba, mert az fájdalmas a cica számára és vérzik is. Ha a köröm áttetsző, akkor látható a rózsaszín eleven rész, viszont ha fekete, akkor nehezebb dolgunk van. Mindenképpen csak a köröm hegyét vágjuk le. A körmök nagyjából 2 hét alatt visszanőnek. Az interneten fellelhetők oktató videók ezzel kapcsolatban. A szfinxeknek a karom fölötti bőrt nedves törlőkendővel tudjuk a leghatékonyabban tisztán tartani.


Szemek

Az esetleges csipát nedves vattakoronggal töröljük le. A napi egyszeri csipatörlés elegendő. Amennyiben ennél gyakrabban képződik váladék a cica szemében, forduljunk orvoshoz!

Szagos ügyek 

A szobatisztaság alapfeltétele, hogy legyen a cicának a lakásban almos tálca készítve. Általános szabály, hogy mindig egy almos tálcával több legyen, mint ahány macskát tartunk. Vásárláskor az elérhető legnagyobb cica WC-t válasszuk. Hiszen ha kicsi, kényelmetlen neki a WC, akkor nem fog belemenni, vagy belemegy, forgolódik és kijön, de a dolgát nem fogja elvégezni. Érdemes már kisebb korban is a nagyobb tálcát megvenni, mert olyan ütemben nő, hogy hamar cserélni kell. (Arra azért figyeljünk, ne legyen magas mindenhol az oldala, hogy bele tudjon menni a "pici" cica is.) Az, hogy nyitott vagy zárt legyen, mindenkinek a saját tapasztalata alapján kell eldönteni. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. A nyitottat könnyebb takarítani, nem kell mindig lecsatolni a tetejét, talán könnyebben tud a cica benne helyezkedni. Viszont a szagok jobban érződnek, és látványra sem valami szép, valamint az alom is jobban szétszóródik ahogyan kotor benne a cica. Utazásnál viszont ideális, kis helyet foglal. A fedett WC előnye, hogy a szagok kevésbé érződnek, eltakarja a használt almot, viszont nem minden cica szereti használni. Kicsit macerásabb a takarítása is. Ha kis kedvencünk nem akar bele menni, akkor vegyük le róla az ajtót, és majd amikor már megszokta, akkor visszatehetjük rá, ha szükséges. Tartsuk olyan helyen az almos tálat, ahol a cica biztonságban érzi magát, nincs nyüzsgés, zaj. Cica WC vásárlásakor ne feledkezzünk meg a lapátról sem, amivel tisztítani fogjuk. Lehet kapni önállóan csak lapátot, és létezik olyan praktikus megoldás is, amikor a lapátnak kis diszkrét tartója is van. Mi a tenyészetben fedett cica wc-t használunk, ajtó nélkül, valamint un.fentről beugrós wc-t.

Alom 

Ahány ember, annyiféle vélemény van arról, hogy melyik a jó. Biztosak vagyunk benne, hogy minden gazdi kipróbál legalább 5-6 félét, mire megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Véleményem szerint a csomósodó a legpraktikusabb.  Mi a tenyészetben úgynevezett öko almot használunk, mert fontosnak tartjuk a környezetbarát megoldásokat. Ez a humán wc-ben lehúzható, vagy komposztálható, biológiailag lebomló alom. 

Alom Takarítása

 • Öntsünk a tálcába kb. annyi almot, hogy félig - 2/3-ig legyen (Tehetünk védőfóliát is az alom és a tálca közé)
 • Az összecsomósodott vizeletet és az ürüléket minden nap távolítsuk el. Koszos alomba a cica nem megy bele.
 • Ha fogy az alom, akkor pótoljunk utána.
 • Maximum 2 hétig használjunk egy almot, majd borítsuk ki az egészet és fertőtlenítés után öntsünk tisztát a tálcába.
 • Ha több cica is egy WC-t használ, akkor értelemszerűen takarítanunk is gyakrabban kell.

Takarítás

Nagyon fontos a cica környezetének rendszeres takarítása. Nem csak esztétikailag, de a cica és a vele együtt élő emberek egészsége érdekében. Számtalan kórokozótól és fertőzéstől megvédhetjük magunkat és kedvencünket, pár egyszerű lépéssel. 

 • az almot rendszeresen takarítsuk ki, az alomtálcát és lapátot rendszeresen fertőtlenítsük / domestos, hypo, teafaolaj stb. oldatával/
 • rendszeresen porszívózzunk
 • rendszeresen mossunk fel valamilyen fertőtlenítővel vagy gőztisztítóval
 • lehetőleg utcai cipővel ne mászkáljunk a lakásban
 • a szemetesvödröt zárjuk el
 • a cica dolgait rendszeresen mossuk ki /bújózsák, takaró stb./
 • mossunk kezet ha hazaérünk
 • ha betegek vagyunk ne csókolgassuk a cicát :)
 • a vendégeink is csak kézmosás után simogassák a cicustUtazás cicával

Tömegközlekedés esetén biztonságos és védett szállító boxban ill táskában. Figyeljünk a hőmérsékletre! Nehogy megfázzon, huzatot kapjon ill. befülledjen a cica. Nyáron óvjuk a szállító boxot a tűző naptól. Kaphatóak praktikus légáteresztő, vízhatlan, ill.thermo anyagból készült huzatok a hordozóra. Amennyiben a külső hőmérséklet 23 foknál hidegebb, adjunk a cicára ruhát. Vigyünk magunkkal ivóvizet esetleg ételt. Célszerű eldobható betétet tenni a boxba az esetleges balesetek esetére.

       Autóval

Lehetőleg legyen a cica boxban. Kaphatóak nagyobb méretű ketrecek is amelyekben biztonságosan és nem annyira szűk helyen tudjuk a cicánkat utaztatni. Lehetőség szerint adjunk rá hámot és rögzítsük, ahogy magunknál a biztonsági övet. A szállító ketrecet is stabilan rögzítsük! Egy esetleges baleset esetén cicánk életét menthetjük meg vele! Bevallom, ha nem egyedül utazom a cicával, mindig az ölemben van egy takaróban, és ott békésen nézelődik ill. szunyókál az út során. Teszteltem, kb. 4 órát gond nélkül tudunk így utazni megállás ill. pihenő nélkül.

Forrás: Internet, https://mainecooncica.wordpress.com/