TUDNIVALÓK / INFORMATIONS

MACSKABETEGSÉGEK

RHINOTRACHEITIS - Macskanátha

Cseppfertőzés útján terjedő, emberre veszélytelen betegség. Lázas állapot kíséri lefolyását,kötőhártyagyulladás, orrfolyás, arc- és homloküreggyulladás jellemzi. Különösen kóbor állatokon gyakori, összeragadt szem, szörcsögő légvétel, orrdugulás jellemzi. Fontos, hogy a beteg állat időben orvosi kezelést kapjon. Az elhullás kevésbé gyakori, mint a fertőző gyomor- és bélgyulladás esetén.

A BETEGSÉG VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ!FeLV - Macska leukózis vírus -" MACSKA LEUKÉMIA"

Ez a betegség sajnos gyógyíthatatlan. Károsodik a vérképző rendszer, a fehérvérsejtek rosszindulatú változásai daganatokat, vagy leukémia kialakulását eredményezi. Terjedése: nyállal, vizelettel, tejjel, ürülékkel és nemi úton. Tünetek: különböző vérzések, hányás, a nyirokcsomók megduzzadása. Gyakran másodlagos betegségek is kísérhetik.

Lappangási ideje: akár több hónap is lehet.

BIZTONSÁGOS MEGELŐZÉS: ÉVENKÉNTI VÉDŐOLTÁS


FIV - Feline Immunodeficiency Virus - Immunhiányos betegséget okozó vírus --"MACSKA AIDS"

A Leukózishoz hasonló, tüneteiben és terjedési módjában is azonos betegség. A FIV az emberre veszélytelen!! Tünetei gyakran évek múlva, öregebb korban, vagy más betegségek folyamán jelentkeznek Megfelelő gondoskodás mellett az állat 1-2 évig is elélhet. Lappangási ideje: hosszú.

GYÓGYÍTHATATLAN. OLTÁS NINCS ELLENE


FIP - Feline Infectious Perionitis - FERTŐZŐ HASHÁRTYAGYULLADÁS

Tünetei bizonytalanok, gyors fertőzése, mindenképpen halálos kimenetele miatt az egyik legveszélyesebb betegség. Két fajtája létezik: a száraz és a nedves. A betegség utolsó fázisában a hasüreg megtelik folyadékkal, mely körte formát kölcsönöz a macskának. (nem minden esetben alakul ki). A száraz változatnál szem- és idegi betegségek figyelhetők meg. Étvágytalanság, súlyveszteség, hasmenés kisérheti. Terjedése: nyál, vizelet, tej ürülék, érintkezés útján. Orcsepp védelem van, de ez nem nyújt 100%-os védelmet, és a vírusteszt az állat egész életében pozitív lesz! Újabban van egy speciális kúra, amelyet jó hatékonysággal alkalmaznak. 

A BETEGSÉG KEZELÉS NÉLKÜL SAJNOS NAGY SZÁZALÉKBAN HALÁLOS


Aujeszky-féle betegség - Álveszettség

Nyers sertéshús fogyasztása esetén fordulhat elő ilyen - a veszettséghez nagyon hasonló tüneteket mutató betegség, csak ennek a betegségnek rövidebb a lappangási ideje. Tünetei: viszketés, nyáladzás, fokozott izgalmi állapot, pupillák különböző mértékben tágultak, bénulás, izomgörcs. Az ilyen betegségben szenvedő állatot el kell altatni, megrövidítve ezzel szenvedését.

MEGELŐZÉSE: SERTÉSHÚS NYERSEN NEM ADHATÓ - A BETEGSÉG GYÓGYÍTHATATLAN

forrás:https://szegedicicamentok.hu/?modul=oldal&tartalom=1049693

IVARTALANÍTÁS

A macskák ivartalanításának optimális időpontjával kapcsolatban némi zűrzavar tapasztalható Magyarországon. Tévhit, hogy a nőstény macskáknak egyszer meg kell elleniük és elavult nézetnek számít az is, hogy egyszer tüzelniük kell az ivartalanítás előtt. Azokban az országokban, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása általános, nagy esetszámok alapján tudományos alapossággal vizsgálták meg a különböző életkorban operált állatok egészségi állapotát, így a szőrzet és a csontozat fejlődését, a viselkedési rendellenességek kialakulását, szukákban az inkontinencia, kandúrokban az alsó húgyúti betegség előfordulását, valamint az ivartalanítással megelőzhető problémák (pl. agresszió, jelölés, here-, prosztata-, méh- és tejmirigy-gyulladás és daganatok) előfordulását is és ezek alapján állapították meg azt, hogy mind a nőivarú, mind pedig a hímivarú állatok ivartalanításának vonatkozásában a legoptimálisabb időpont az ivarérettség kialakulása előtti időszak 3-6 hónapos kor között.

forrás:https://mancsok.hu/macska/egeszsegvedelem/ivartalanitas.htm

                                 MACSKÁK OLTÁSI PROGRAMJA

Minden esetben állatorvosával történő konzultációval kell eldönteni, hogy kedvencének milyen a legoptimálisabb oltási program. 

Az oltási programot befolyásolhatja, hogy a cica mely állatokkal / kutya, macska/ él együtt, valamint egy adott háztartásban az együtt tartott állatok létszáma is fontos lehet.

A kölyökmacskák anyjuktól kapott különféle kórokozók elleni passzív védelme 6-8 hetes korukig védi őket. Ekkor kell tehát elkezdeni a kölyökmacskák aktív immunizálását kialakítani egy megfelelően kialakított oltási programmal. A védőoltásokban elölt vagy gyengített kórokozók vannak, melyek legyőzése megbetegedés nélkül végbemegy, miközben 10-14 nap alatt kialakul egy gyenge védelem a szervezetben az adott kórokozó ellen. Megbízható védelem az erős kórokozóval szemben többször ismételt védőoltásokkal érhető el. Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk befolyásolni, megszüntetni. Amikor a macska már megbetegedett, a tüneteket valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel. A vakcinákban található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét és ez által a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését serkenti. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a macskát. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak. 

Legfontosabb, vakcinával megelőzhető fertőző betegségek:

   1. macskanátha-komplex (több vírus idézi elő)

   2. fertőző gyomor- és bélgyulladás (parvovírus)

   3. leukózis (rövidítve: FeLV)

   4. veszettség

Legfontosabb oltások:

   1. kombinált oltás, mely a macskanátha és a fertőző gyomor- és bélgyulladás ellen véd

   2. leukózis oltás

   3. kombinált + leukózis oltás (egy vakcinában van a fertőző gyomor- és bélgyulladás és a leukózis oltás).

   4. veszettség elleni oltás

Macskák részére többféle kombinált oltás létezik, a 3 illetve 5 legfontosabb fertőző betegség ellen. A 3 komponensű kombinált oltás, calicivírus, panleukopenia és a rhinotracheitis ellen véd. Az 5 komponensű kombinált oltás, a macskaleucosis, calicivírus, panleukopenia, chlamydiosis valamint a fertőző orr- és légcsőgyulladás ellen véd. 

Alapimmunizálás a tenyészetünkben

  • 4 hetes korban féregtelenítés
  • 6 hetes korban féregtelenítés
  • 8-9 hetes korban kombinált oltás / 3 komponensű/
  • 8-9 hetes korban féregtelenítés
  • 10-11 hetes korban kombinált oltás / 3 komponensű/
  • 12-13 hetes korban féregtelenítés

Abban az esetben, ha a cica külföldre kerül eladásra, 12-14 hetes korban veszettség elleni oltást is kap.

A leukózis, mint fertőző vírusos betegség kórokozójával való fertőződés nyállal, orrváladékkal, vizelettel, tejjel, bélsárral, de leggyakrabban a vírust hordozó macskával való érintkezéssel történik, ezért ha a macska kizárólag lakásban és egyedüli állatként él, a vakcinázás nem feltétlenül szükséges. Erről minden gazdi konzultáljon az állatorvosával, és kövesse az utasításait. Microsporiasis elleni védőoltás bőrgombásodásra hajlamos illetve tüneteket mutató macskáknál javasolt, valamint ha több macska él együtt.

A védettség fenntartásához az oltások évenkénti ismétlése szükséges.  Féreghajtás negyedévente tanácsolt.

forrás: Internet